Απόφαση που συγκλονίζει: Ακύρωση 40.000 Παραγγελιών από Αυτοκινητοβιομηχανία και Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Απόφαση που συγκλονίζει: Ακύρωση 40.000 Παραγγελιών από Αυτοκινητοβιομηχανία και Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ένας διάσημος κατασκευαστής αυτοκινήτων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει αποφασίσει να ακυρώσει δεκάδες χιλιάδες παραγγελίες των αυτοκινήτων του, καθιστώντας πιο κοντινή την πιθανότητα χρεοκοπίας για την εταιρεία.

Παρά το γεγονός ότι η μετάβαση προς τα ηλεκτρικά οχήματα έχει ήδη ξεκινήσει και οι καταναλωτές αγοράζουν ηλεκτρικά μοντέλα σε μεγάλους αριθμούς σε διάφορες αγορές, όχι όλες οι εταιρείες αντιμετωπίζουν την κατάσταση με τον ίδιο θετικό τρόπο, ακόμη και εκείνες με έδρα τις “Π.Α.”.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η νεοφυής εταιρεία Fisker, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα οποία φαίνεται να επιδεινώνονται συνεχώς.

Η αμερικανική εταιρεία, που συστάθηκε το 2016 από τον Δανό σχεδιαστή αυτοκινήτου και επιχειρηματία Henrik Fisker, αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων που την φέρνουν στα πρόθυρα χρεοκοπίας, καθώς φαίνεται ανίκανη να τα αντιμετωπίσει.

Ένα από τα πιο σημαντικά από αυτά τα προβλήματα, το οποίο συντελεί στην επιδείνωση και των υπολοίπων, είναι οι δεκάδες χιλιάδες ακυρώσεις παραγγελιών που έχει υποστεί, συμβάλλοντας στην έλλειψη ρευστότητας.

Από το 2019 και μετά, η Fisker έχει ακυρώσει τουλάχιστον 40.000 παραγγελίες, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν και έγιναν γνωστές μέσω του businessinsider.com.

Ο αριθμός των ακυρωμένων παραγγελιών είναι περισσότερος από το μισό των συνολικών 70.000 παραγγελιών που είχε η εταιρεία για το Ocean, με τις ακυρώσεις να φθάνουν πλέον τις 70 έως 80 ημερησίως.

Παράλληλα, παραμένει άγνωστο πόσες συνολικά παραγγελίες έχουν ακυρωθεί για όλα τα μοντέλα της εταιρείας, ενώ μέχρι σήμερα έχει παραδώσει μόλις 6.000 οχήματα από τον Ιούλιο του 2023.

Η ανάγκη επιστροφής περίπου 8 εκατ. ευρώ σε πελάτες που είχαν καταβάλει προκαταβολή 230 ευρώ για την κράτηση ενός μοντέλου αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι των απωλειών λόγω των ακυρώσεων.

Για να αντιμετωπίσει την κρίση, η Fisker προχώρησε σε μείωση της τιμής του Ocean κατά 39%, με την τιμή να φτάνει στα 23.000 ευρώ στις “Π.Α.”, κάτω από το μέσο όρο της αγοράς για νέα οχήματα.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά από την αποτυχία να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 140 εκατ. ευρώ και την μη επιτυχημένη συνεργασία με τη Nissan.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που μια εταιρεία του Henrik Fisker βρίσκεται σε κίνδυνο χρεοκοπίας, με την προηγούμενη, Fisker Automotive, να καταλήγει σε χρεοκοπία το 2013, τρία χρόνια πριν τη δημιουργία της τωρινής εταιρείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ