Η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το Μουντιάλ 2026 μετά την ήττα με 4-1 από το Βέλγιο στις 7 Ιουλίου, άφησε πίσω της έντονες συζητήσεις, με τον Φολαρίν Μπάλογκαν να βρίσκεται στο επίκεντρο. Ο επιθετικός της Μονακό, ο οποίος αγωνίστηκε στο κρίσιμο παιχνίδι της φάσης των «16» παρά την αποβολή του στον αγώνα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έσπασε τη σιωπή του.
Το παρασκήνιο της αναστολής
Η συμμετοχή του παίκτη στο Σιάτλ αποτέλεσε αντικείμενο έντονης κριτικής, καθώς η Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA επέλεξε να κάνει χρήση του Άρθρου 27 του Πειθαρχικού Κώδικα. Η απόφαση αυτή, που επέτρεψε την αναστολή της ποινής αποκλεισμού μίας αγωνιστικής για ένα έτος, ήρθε μετά από επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο. Παρά την αναστολή, η κόκκινη κάρτα για το επικίνδυνο μαρκάρισμα στον αστράγαλο του Τάρικ Μουχαρέμοβιτς παραμένει στο πειθαρχικό μητρώο του παίκτη, ενώ επιβλήθηκε και πρόστιμο 40.000 δολαρίων, το οποίο καλείται να καλύψει ο ίδιος μαζί με την αμερικανική ομοσπονδία.
Ο ίδιος ο Μπάλογκαν, μιλώντας για τη διαμάχη που ξέσπασε, υποστήριξε πως δεν είχε καμία προσωπική ανάμειξη στη διαδικασία. «Έπρεπε να σεβαστώ αυτό το πρωτόκολλο. Δεν γνώριζα πολλά γι’ αυτό. Όπως είπα, αποδέχτηκα την απόφαση όταν μου δόθηκε η κόκκινη κάρτα και αποδέχτηκα την απόφαση όταν μου είπαν ότι μου επιτράπηκε να παίξω», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η επόμενη μέρα για την ομάδα
Μετά τον αποκλεισμό, ο διεθνής επιθετικός δημοσίευσε ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την αποτυχία της ομάδας. «Το πρώτο μου Παγκόσμιο Κύπελλο. Πονάει να περιμένεις τέσσερα χρόνια για να αγωνιστείς στη μεγαλύτερη σκηνή του ποδοσφαίρου. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους φιλάθλους μας. Δεν ήμασταν αρκετά καλοί όταν έπρεπε και τους απογοητεύσαμε», ανέφερε.
Κλείνοντας, ο Μπάλογκαν εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του αμερικανικού ποδοσφαίρου, τονίζοντας πως η απογοήτευση αυτή θα αποτελέσει καύσιμο για το μέλλον. «Το ποδόσφαιρο στην Αμερική θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Η πίστη, το ταλέντο και το πάθος μεγαλώνουν συνεχώς και είμαι βέβαιος πως οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά μας. Το μέλλον ανήκει σε όσους δεν σταματούν ποτέ να πιστεύουν. Αυτή η στιγμή θα μας κάνει πιο δυνατούς. Γιατί όχι εμείς; Για τη χώρα. Για τη σημαία».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.