Πολεοδομία Ρόδου: Ελεύθεροι οι Κατηγορούμενοι για το Κύκλωμα

Πολεοδομία Ρόδου: Ελεύθεροι οι Κατηγορούμενοι για το Κύκλωμα

Επτά υπάλληλοι της Πολεοδομίας Ρόδου αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και συνολικές εγγυήσεις 100.000€, μετά από σάλο που προκλήθηκε από υπόθεση διαφθοράς.

Ελεύθεροι με Όρους οι Εμπλεκόμενοι στην Υπόθεση Διαφθοράς στην Πολεοδομία Ρόδου

Μετά από πολύωρη διαδικασία, η ανακρίτρια και η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου αποφάσισαν την αποφυλάκιση των επτά κατηγορουμένων υπαλλήλων της Πολεοδομίας Ρόδου, οι οποίοι εμπλέκονται σε υπόθεση διαφθοράς. Η απόφαση βασίστηκε στην εκτίμηση ότι δεν συντρέχουν λόγοι προφυλάκισης, καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής, τέλεσης νέων αδικημάτων ή προσπάθειας συγκάλυψης στοιχείων. Όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι υπό αυστηρούς περιοριστικούς όρους και την καταβολή χρηματικών εγγυήσεων συνολικού ύψους 100.000 ευρώ.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει σοβαρές κατηγορίες όπως πλαστογραφία οικοδομικών αδειών, δωροδοκία και άλλες οικονομικές ατασθαλίες. Οι κατηγορούμενοι θα κληθούν να δώσουν εκ νέου εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης όταν η υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο.

Ο Στέλιος Αλεξανδρής, δικηγόρος του φερόμενου ως επικεφαλής του κυκλώματος, χαρακτήρισε την απόφαση “δίκαιη”, τονίζοντας ότι δίνει στους κατηγορούμενους την ευκαιρία να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ελεύθερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προδικάζεται η ενοχή ή η αθωότητά τους.

Πώς Αποκαλύφθηκε το Κύκλωμα στην Πολεοδομία Ρόδου

Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2024, μετά από ανώνυμη καταγγελία για παράνομη έκδοση οικοδομικών αδειών έναντι αμοιβής από υπαλλήλους της Πολεοδομίας. Οι αρχές προχώρησαν σε άρση απορρήτου επικοινωνιών και παρακολούθηση, αποκαλύπτοντας ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πέντε υπάλληλοι της Υπηρεσίας Δόμησης και δύο ιδιώτες (ένας αρχιτέκτονας και μια πολιτικός μηχανικός) είχαν δημιουργήσει ένα δίκτυο παράνομων πολεοδομικών πράξεων. Κεντρικό πρόσωπο φέρεται να ήταν ένας 68χρονος αρχιτέκτονας. Το κύκλωμα είχε αναπτύξει μεθόδους για πλαστογράφηση αδειών δόμησης, παράνομη καθυστέρηση φακέλων και χειραγώγηση διαδικασιών. Οι απαιτούμενες αμοιβές για τις “διευκολύνσεις” κυμαίνονταν από 5.000 έως 100.000 ευρώ, σύμφωνα με μαρτυρίες. Τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες για τα χρήματα, όπως “μαρούλια” ή “γράσο” για να αποφύγουν τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

Στις 19 Μαρτίου 2025, η αστυνομία πραγματοποίησε μεγάλη επιχείρηση με έρευνες σε σπίτια και γραφεία, όπου βρέθηκαν:

  • Μετρητά άνω των 600.000 ευρώ
  • Περισσότερες από 80 χρυσές λίρες
  • Πλαστογραφημένες οικοδομικές άδειες και δημόσια έγγραφα
  • Υπηρεσιακές σφραγίδες
  • Όπλα και αρχαιότητες

Σε ορισμένα σπίτια βρέθηκαν φάκελοι με οικοδομικές υποθέσεις, ενισχύοντας τις υποψίες για παράνομες συναλλαγές.

Οι Ισχυρισμοί των Κατηγορουμένων

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, προβάλλοντας διάφορους ισχυρισμούς για την υπεράσπισή τους. Ο 68χρονος αρχιτέκτονας υποστήριξε ότι οι πληρωμές που έλαβε ήταν για νόμιμες επαγγελματικές υπηρεσίες. Η 48χρονη προϊσταμένη της Πολεοδομίας ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα στο σπίτι της ήταν οικογενειακές αποταμιεύσεις. Άλλοι δήλωσαν ότι απλώς εκτελούσαν τα καθήκοντά τους. Ορισμένοι επικαλέστηκαν προβλήματα υγείας.

Μέχρι τη δίκη τους, οι κατηγορούμενοι παραμένουν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, τακτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα και καταβολή υψηλών εγγυήσεων. Η εισαγγελική αρχή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέων διώξεων, αν προκύψουν επιπλέον στοιχεία, καθώς η έρευνα συνεχίζεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ