Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προχώρησε σε νέες ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αυστηροποίηση των διαδικασιών χορήγησης υπηκοότητας στους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο που εισέρχονται στη χώρα μέσω παράτυπων οδών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε όσους επιλέγουν να διασχίσουν τη Μάγχη με μικρά σκάφη. Οι σχετικές πολιτικές, οι οποίες δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, δηλώνουν ότι οι αιτήσεις πολιτογράφησης των συγκεκριμένων ατόμων θα απορρίπτονται «αυστηρά», ανεξαρτήτως της χρονικής διάρκειας της παραμονής τους στη Βρετανία. Οι κανονισμοί αυτοί παρέχονται στις υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την αξιολόγηση των αιτημάτων κατά τη διαδικασία πολιτογράφησης, κάνοντας σαφές ότι η παράνομη είσοδος στη χώρα συνιστά ανυπέρβλητο εμπόδιο για την απόκτηση ιθαγένειας. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση επιφυλάσσεται του δικαιώματος να εξετάσει κάποιες ειδικές περιπτώσεις ξεχωριστά.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι οι νέοι κανονισμοί ενισχύουν τους υφιστάμενους κανόνες, οι οποίοι απαγορεύουν ουσιαστικά τη χορήγηση υπηκοότητας σε άτομα που έχουν εισέλθει παράνομα. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι αυτή η αλλαγή εξασφαλίζει ότι όποιος εισέρχεται παράτυπα, κυρίως δια θαλάσσης, θα αντιμετωπίσει υψηλό κίνδυνο απόρριψης της αίτησής του. Αυτή η νέα πολιτική αποτελεί συνέχεια της σφιχτής μεταναστευτικής στρατηγικής της προηγούμενης κυβέρνησης υπό την ηγεσία των Συντηρητικών, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό χώρο των Εργατικών.
Ο αρχηγός των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, παρά την απόσυρση του αμφιλεγόμενου σχεδίου για απελάσεις μεταναστών στη Ρουάντα, έχει επισημάνει τη δέσμευσή του για περιορισμό της μετανάστευσης, τόσο της νόμιμης όσο και της παράτυπης. Αυτή η πολιτική έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξημένη πίεση λόγω της ανόδου του κόμματος Reform UK, του οποίου ηγείται ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος κέρδισε φέτος πέντε θέσεις στο κοινοβούλιο, προκαλώντας έκπληξη.
Αντιδράσεις
Οι νέες ρυθμίσεις έχουν προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος των Εργατικών, με την Στέλα Κρίσι να εκφράζει τη διαφωνία της με δημόσια δήλωση μέσω social media, αναφέροντας πως «αν κάποιος έχει αναγνωριστεί ως πρόσφυγας, δεν είναι σωστό να του στερούμε το δικαίωμα να γίνει Βρετανός πολίτης». Εν τω μεταξύ, η μη κυβερνητική οργάνωση Free Movement, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής και του δικαιώματος ασύλου, προειδοποίησε ότι οι νέοι κανονισμοί θα μπορούσαν να αποκλείσουν πλήθος προσφύγων από την πιθανότητα απόκτησης υπηκοότητας, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι αλλαγές θα επιβραδύνουν τη διαδικασία κοινωνικής ενσωμάτωσής τους.
Αυτή την εβδομάδα, οι Βρετανοί βουλευτές εξετάζουν και νέο νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη δραστική αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, το οποίο βασίζεται σε στοιχεία αντιτρομοκρατικών κανόνων και στόχο έχει την καταστολή των δικτύων δουλεμπορίας που εκμεταλλεύονται μετανάστες μεταφέροντάς τους παράνομα στη χώρα.
Η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την κρίση της μετανάστευσης, καθώς το 2024, περίπου 36.810 μετανάστες διέσχισαν τη Μάγχη με μικρότερα πλοία για να φτάσουν στη Βρετανία. Πρόκειται για αύξηση 25% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Αυτές οι αυστηρές ρυθμίσεις στην πολιτική μετανάστευσης δείχνουν τον αυξανόμενο πολιτικό ανταγωνισμό γύρω από το θέμα, καθώς η κυβέρνηση Στάρμερ επιδιώκει να βρει την απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια πίεση για μείωση των μεταναστευτικών ροών και στις αναταραχές από ανθρωπιστικούς φορείς και προοδευτικές φωνές.