Η Ταϊβάν: Η Πόλη που Κατασκευάζει το Μέλλον της Τεχνολογίας

Η Ταϊβάν: Η Πόλη που Κατασκευάζει το Μέλλον της Τεχνολογίας

Αν και η μικρή παράκτια πόλη Σίντσου στην Ταϊβάν έχει πάνω από τρεις αιώνες ιστορίας, σήμερα αποτελεί το επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας. Γνωστή ως το «Silicon Valley» της Ταϊβάν, η περιοχή αυτή προσελκύει διεθνείς επενδυτές και μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Μόλις πριν από 45 χρόνια, το Σίντσου ήταν γνωστό κυρίως για τα πανεπιστήμιά του και χαρακτηριζόταν από ήσυχη ζωή. Τώρα, είναι ενσωματωμένο στο λεγόμενο «οικονομικό θαύμα» της Ταϊβάν, χώρας που έχει ενσωματωθεί στην παγκόσμια τεχνολογική σκηνή.

Σήμερα, η Ταϊβάν παράγει πάνω από το 90% των πιο προηγμένων ημιαγωγών παγκοσμίως, κρίσιμων στοιχείων για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) καθώς και για τη λειτουργία πυραύλων και στρατιωτικών συστημάτων. Η παραγωγή αυτή συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο Σίντσου, όπου η παρέχουσα τεχνολογία είναι από τις πιο σύγχρονες παγκοσμίως.

gray concrete building under white clouds

Η Τεχνολογία Στην Καρδιά του Σίντσου

Το Σίντσου φιλοξενεί γίγαντες της βιομηχανίας όπως η TSMC και η UMC, οι οποίες είναι βασικοί παίκτες στην παραγωγή ημιαγωγών και «ωρίμων» τσιπ. Επιπλέον, η πόλη αναπτύσσει ταχέως καινοτόμες εταιρείες όπως η TronFuture, που επικεντρώνεται στην παραγωγή συστημάτων anti-drones, αναγκαίων ειδικά μετά την εμφάνιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη σύγχρονη στρατιωτική σκηνή.

Η απόσταση του Σίντσου από την Ταϊπέι είναι περίπου 90 χιλιόμετρα, και η περιοχή δραστηριοποιείται σε πιο γρήγορους ρυθμούς από την υπόλοιπη Ταϊβάν. Ενόψει αυτού, η οικονομική συνεισφορά του Σίντσου στο ΑΕΠ της χώρας είναι εντυπωσιακή. Οι υψηλές αποδοχές στον τομέα της τεχνολογίας καθώς και η πρόσφατη αύξηση γεννήσεων οφείλονται στην οικονομική έκρηξη, με την TSMC να συμβάλλει με το 2% των γεννήσεων το 2023 κατά την επεξεργασία στοιχείων που δημοσιεύτηκαν.

black and gray concrete building

Εκρηκτικοί Μισθοί και Ψυχολογικές Προκλήσεις

Η κουλτούρα εργασίας στην Ταϊβάν χαρακτηρίζεται από σκληρή εργασία, κάτι που μας περιγράφει και ο C.C., μηχανικός που εργάζεται στο Σίντσου. Παρόλο που οι μισθοί είναι εξαιρετικά υψηλοί, πολλοί υπάλληλοι αναφέρουν ψυχολογικές πιέσεις και εξάντληση από τις απαιτήσεις των ωρών εργασίας. Ενώ στη TSMC οι εργαζόμενοι μπορεί να εργάζονται έως και 58 ώρες την εβδομάδα, στην ASML οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές με 40 ώρες ανά εβδομάδα.

gray concrete buildings

Το Επιστημονικό Πάρκο του Σίντσου και η Οικονομία

Εκτός από την TSMC, το Επιστημονικό Πάρκο του Σίντσου φιλοξενεί 630 επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων 90 ξένων εταιρειών, δημιουργώντας περίπου 175.000 θέσεις εργασίας. Οι εταιρείες οφείλουν να επενδύουν σε Έρευνα και Ανάπτυξη τριπλάσιο ποσοστό από τους τομείς που βρίσκονται εκτός του πάρκου κατά τα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών.

high rise building during night time

Οι Προτάσεις από την Κίνα

Οι Ταϊβανέζοι μηχανικοί είναι περιζήτητοι στην Κίνα, καθώς η χώρα προσπαθεί να αναπτύξει τη δική της βιομηχανία ημιαγωγών. Ενώ οι προσφορές εργασίας είναι συχνές, πολλοί επιλέγουν να παραμείνουν στην Ταϊβάν λόγω της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας. Οι υψηλές αποδοχές στην Κίνα ίσως να μην είναι ικανές να πείσουν τους Ταϊβανέζους να μεταναστεύσουν, καθώς η ελευθερία και η ποιότητα ζωής έχουν βαρύτητα στην τελική τους απόφαση.

Συνολικά, το Σίντσου έχει διαμορφωθεί σε έναν πρωταγωνιστικό κόμβο της παγκόσμιας τεχνολογίας, προσελκύοντας επενδύσεις και δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό οικοσύστημα καινοτομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ