Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι δεινόσαυροι ίσως να εμφανίστηκαν στο βόρειο ημισφαίριο πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα. Αυτή η ανακάλυψη προέρχεται από τα απολιθώματα ενός νέου δεινόσαυρου, τα οποία μελετήθηκαν από μια ομάδα παλαιοντολόγων από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον.
Η ερευνητική ομάδα έχει εξετάσει τα απολιθώματα από την ανακάλυψή τους το 2013 στο Γουαϊόμινγκ, μια περιοχή που κάποτε βρισκόταν κοντά στον ισημερινό του βόρειου τμήματος της προϊστορικής υπερηπείρου, γνωστής ως Παγγαία, που ονομαζόταν Λαυρασία. Ο δεινόσαυρος, με την ονομασία «Ahvaytum bahndooiveche», είναι πλέον ο πιο αρχαίος γνωστός εκπρόσωπος της Λαυρασίας και εκτιμάται ότι χρονολογείται περίπου 230 εκατομμύρια χρόνια πριν – συγκριτικά με τους πρώτους γνωστούς δεινόσαυρους από την άλλη υπερηπειρο, τη Γκοντβάνα.
Η ονομασία του δεινόσαυρου έχει τις ρίζες της στη γλώσσα της φυλής Eastern Shoshone, που ζει στην περιοχή όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα, και ερμηνεύεται ως «δεινόσαυρος πριν από πολύ καιρό». Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη συνεργασία που είχαν αρκετά μέλη της φυλής με τους ερευνητές για την ονοματοδοσία και την προώθηση σεβασμού προς την γη όπου ανακαλύφθηκαν τα λείψανα.
Αν και οι ειδικοί δεν έχουν στη διάθεσή τους ένα πλήρες δείγμα του Ahvaytum, έχουν εντοπίσει αρκετά απολιθώματα, κυρίως τμήματα ποδιών, που επιβεβαιώνουν την ύπαρξή του ως ενός πρώιμου συγγενή σαυρόποδου. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης καταγράφηκαν σε δημοσίευση στο περιοδικό «Zoological Journal of the Linnean Society».
Επιπλέον, ανακαλύφθηκε ένα πρώιμο ίχνος που πιθανώς ανήκε σε δεινόσαυρο σε ελαφρώς παλαιότερα πετρώματα, υποδεικνύοντας ότι οι δεινόσαυροι ή οι στενοί τους συγγενείς βρίσκονταν στην περιοχή μερικά εκατομμύρια χρόνια πριν από την εποχή του Ahvaytum.
Η ανακάλυψη αυτού του είδους προτείνει μια νέα προοπτική σχετικά με την καταγωγή των δεινοσαύρων, δείχνοντας ότι ίσως δεν εμφανίστηκαν πρώτα στη Γκοντβάνα πριν μετακινηθούν προς τη Λαυρασία, όπως είχε πιστευτεί μέχρι τώρα.
Πηγή: ΑΠΕ