Ο Κύρος Βασάρας, ο αρχιδιαιτητής της Ρουμανίας και μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης Διαιτησίας της UEFA, συμμετείχε προσφάτως στην εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΪ», όπου συζήτησε εκτενώς τα ζητήματα που αφορούν τη διαιτησία στην Ελλάδα και τις προκλήσεις που συναντά.
Ακολουθούν τα κύρια σημεία της δηλώσης του:
Αναφορικά με μία περιστασιακή φάση όπου ο διαιτητής… ξεπέρασε την τεχνολογία: «Αυτό συμβαίνει σπάνια. Πρόσφατα, σε ένα παιχνίδι του Europa League στο Άλκμααρ, ο βοηθός διαιτητής δήλωσε ότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή, ενώ το ρολόι δεν είχε ενεργοποιηθεί. Εκ των υστέρων, ήταν ευχάριστο που ο διαιτητής νίκησε την τεχνολογία, καθώς είχε καλή οπτική γωνία και έδωσε σωστά το σήμα».
Για τη συνεργασία του με τις ομοσπονδίες: «Η Ομοσπονδία θα πρέπει να ζητήσει συνεργασία από άτομα που διαθέτουν τις απαιτούμενες ικανότητες. Όταν ήρθα σε επαφή με τον τότε πρόεδρο της Ομοσπονδίας της Ρουμανίας, συζητήσαμε τις ανάγκες και τους στόχους μας. Σχεδόν πάντα οι ομοσπονδίες είναι εκείνες που κάνουν την πρώτη κίνηση, και το ξέρω από προηγούμενες επαφές με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν».
Σχετικά με τη διοίκηση στη Ρουμανία: «Δεν γίνονται αποδεκτές παρεμβάσεις. Όταν αναλαμβάνω, ξεκαθαρίζω ότι υπάρχει ένα πλαίσιο αναφορών και στόχων για την απόδοσή μου. Στην Ρουμανία, οι διαιτητές ανακοινώνονται 24 ώρες πριν από τον αγώνα προκειμένου να αποφευχθούν αμφισβητήσεις. Έχω προσκληθεί να φέρω διαιτητές από την Ελλάδα, αλλά δεν το αποδέχτηκα, γιατί θα δηλωθεί ότι επιλέχθηκαν από εμένα. Δεν δέχομαι ξένους διαιτητές όσο είμαι στο αξίωμα αυτό».
Για την ηγεσία των Ελλήνων διαιτητών στην Ελλάδα: «Η κατάσταση είναι δύσκολη για έναν Έλληνα αρχιδιαιτητή. Η απουσία σταθερότητας και οι δυσκολίες είναι προφανείς, είτε αναφερόμαστε σε Έλληνες είτε ξένους διαιτητές. Θα βρεθεί λύση όταν υπάρχουν κανονισμοί και ποινές που να τηρούνται αυστηρά. Όταν ήρθα στη Ρουμανία, υπήρχαν ξένοι διαιτητές, αλλά με σταθερές διαδικασίες. Όταν υπάρχει δημόσια κρίση για ένα διαιτητή, πρέπει να υπάρχουν συνέπειες και πειθαρχικές διαδικασίες».
Για την εκπαίδευση και την εξέλιξη των διαιτητών: «Φέτος, 24 διαιτητές από τη Β’ Εθνική διαιτήτευσαν παιχνίδια στην Α’ Εθνική στην Ρουμανία. Θεωρώ ότι κανένας διαιτητής δεν μπορεί να προαχθεί χωρίς να έχει εμπειρία από την Α’ Εθνική. Για την εκπαίδευση του VAR, η διαδικασία περιλαμβάνει προσομοιωτές και απαιτεί αρκετό χρόνο για να είναι διαθέσιμα τα απαραίτητα μηχανήματα. Η εκπαίδευση μπορεί να διαρκέσει από 3-6 μήνες, με μέρος της εκπαίδευσης να περιλαμβάνει και πρακτική σε παιχνίδια μικρότερης κατηγορίας».
Για τα προβλήματα στην ελληνική διαιτησία: «Η απουσία σταθερότητας είναι το μεγάλο πρόβλημα. Αν οι Έλληνες διαιτητές δεν αγωνίζονται στην Ελλάδα, πώς περιμένουμε από την UEFA να τους εμπιστευθεί; Χρειάζονται υποδομές και στρατηγική για την παραγωγή διαιτητών. Υπάρχει το παράδειγμα του Τάσου Σιδηρόπουλου, που έφτασε κοντά στο EURO. Όλα αυτά απαιτούν συνεχής και οργανωμένη εργασία».
Για τα μελλοντικά του σχέδια στην ελληνική διαιτησία: «Έχω εργαστεί σκληρά και βλέπω ότι αρκετά άλλαξαν μετά από χρόνια. Δυστυχώς, κάποιες εκκρεμότητες παραμένουν, κυρίως όσον αφορά την ανάπτυξη νέων διαιτητών και την επένδυση σε μαθήματα εκπαίδευσης σε επίπεδο σχολών».