Με βαριά καρδιά ενημερωθήκαμε για το θάνατο του καταξιωμένου κριτικού θεάτρου, μεταφραστή και συγγραφέα, Κώστα Γεωργουσόπουλου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών. Τη δυσάρεστη είδηση αποκάλυψε με ανάρτησή του ο αδελφός του, Βασίλης Γεωργουσόπουλος.
Βιογραφικά Στοιχεία του Κώστα Γεωργουσόπουλου
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος γεννήθηκε το 1937 στη Λαμία, και αναμφίβολα επηρεάστηκε από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, με δασκάλους τους Δημήτρη Ροντήρη και Γιάννη Σιδέρη. Ως εκπαιδευτικός, εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση και από το 1978 ανέλαβε την επιμέλεια του εκπαιδευτικού βιβλίου «Δραματική Ποίηση», που αποτέλεσε τμήμα του προγράμματος σπουδών για 25 χρόνια στα ελληνικά Γυμνάσια. Από το 2003 υπηρέτησε ως πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου και Θεατρικού Μουσείου, ενώ το 2008 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Αθηνών τον αναγόρευσε σε επίτιμο διδάκτορά του το 2006.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 1985 η ποιητική του εργασία «Τα μετά το θέατρο» του χάρισε το πρώτο Κρατικό βραβείο δοκιμίου. Επίσης, το 1999 αναγνωρίστηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του «Από τον Στρίντμπεργκ και τον Τσέχωφ στον Πιραντέλλο και τον Μπρεχτ», ενώ τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών το 2000.
Η πορεία του στην κριτική θεάτρου ξεκίνησε το 1971, με τη συνεργασία του στις στήλες της εφημερίδας «Το Βήμα». Στη συνέχεια, εργάστηκε για χρόνια στην εφημερίδα «Τα Νέα», όπου έγραφε ως κριτικός και επιφυλλιδογράφος. Δημοσίευσε κριτικά δοκίμια και σχόλια σε πολλούς τόμους, αναλύοντας και εξερευνώντας το ελληνικό και παγκόσμιο θέατρο.
Αξιοσημείωτες είναι οι εκδόσεις του τόσο σε δοκίμια όσο και σε ποιητικά έργα, όπου με το ψευδώνυμο Κ.Χ. Μύρης, δημοσίευσε ποιητικές συλλογές και διηγήματα. Πολλά από τα τραγούδια του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς συνθέτες, όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος και η Ελένη Καραίνδρου. Οι μεταφράσεις του από αρχαίους Έλληνες τραγωδούς ανέδειξαν την κλασική ελληνική δραματολογία, όπως τα έργα του Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη.
Μεταφραστικό Έργο
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος έχει μεταφράσει πλήθος κλασικών έργων, όπως:
- Αισχύλος: Ικέτιδες, Ορέστεια, Προμηθέας Δεσμώτης, Επτά επί Θήβας
- Σοφοκλής: Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Τραχίνιες, Οιδίπους Τύραννος
- Ευριπίδης: Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Βάκχες, Ανδρομάχη
- Αριστοφάνης: Λυσιστράτη, Πλούτος, Νεφέλες
- Μολιέρος: Ταρτούφος
Από το 1990 δίδασκε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμβάλλοντας σημαντικά στην προώθηση της θεατρικής παιδείας στη χώρα μας.
Ως πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θέατρου και της Επιτροπής Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού, υπηρέτησε για πολλές δεκαετίες, ενώ ήταν ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Έρευνας και Πρακτικών Εφαρμογών Αρχαίου Ελληνικού Δράματος «Δεσμοί». Το 2010, η Εθνική Πινακοθήκη του απένειμε τιμές με μια ειδική έκθεση που παρουσιάστηκε στην γενέτειρά του, τα Χανιά, και κατέληξε στο Covent Garden του Λονδίνου το 2011, αναδεικνύοντας το πλούσιο έργο του στον χώρο των παραστατικών τεχνών.