Σημαντική αναταραχή έχει προκαλέσει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, με τις δηλώσεις του κατά της Ελλάδας. Όπως δημοσιεύει το πρακτορείο ΑΝΚΑ, ο υπουργός υποστήριξε ότι η χώρα μας παραβιάζει το πρωτόκολλο της Βέρνης στο Αιγαίο, διεξάγοντας έρευνες εντός της δυνητικής υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, επισημαίνοντας ότι αυτή η κατάσταση επηρεάζει τις στρατηγικές ισορροπίες της περιοχής και άμεσα την ασφάλεια της Τουρκίας.
Επιθετική ρητορική από τον Γιασάρ Γκιουλέρ
Σε ομιλία του σχετικά με τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2025, ο Γκιουλέρ δήλωσε: «Στην ανατολική Μεσόγειο, οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας και της ‘Ελληνοκυπριακής Διοίκησης’ έχουν οδηγήσει σε πολυάριθμες διαφωνίες για την θαλάσσια δικαιοδοσία στην περιοχή. Η Τουρκία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην περιοχή. Οι συμφωνίες που υπογράψαμε το 2011 με την ‘ΤΔΒΚ’ και το 2019 με τη Λιβύη επιβεβαιώνουν τη θέση μας ως σημαντικού παράγοντα στην περιοχή».
Αναφορά στην έρευνα του ιταλικού πλοίου
Στη συνέχεια, ο Γκιουλέρ ανέφερε περιστατικά που αφορούσαν την ερευνητική δραστηριότητα του ιταλικού πλοίου IEVOLI RELUME, το οποίο υποστήριξε ότι χρειάστηκε να ζητήσει άδεια για τις δραστηριότητές του. «Αυτό δείχνει ότι κανένα έργο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς την έγκρισή μας», δήλωσε ο Γκιουλέρ, υπογραμμίζοντας τη στάση της Τουρκίας στην περιοχή.
Αντίκτυποι από την παρουσία των ΗΠΑ
Ο Γκιουλέρ συνέχισε με δηλώσεις που αφορούν την παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, λέγοντας: «Γνωρίζουμε ποιες στρατιωτικές βάσεις χρησιμοποιούν και παρακολουθούμε τις επιπτώσεις τους στις στρατηγικές ισορροπίες της περιοχής». Αναφέρθηκε επίσης στις τουρκικές διπλωματικές δράσεις απέναντι στην ελληνική πλευρά σχετικά με τις μη εξουσιοδοτημένες ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα, οι οποίες παραβιάζουν το πρωτόκολλο της Βέρνης και το διεθνές δίκαιο. «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών και των στρατιωτικών δυνάμεων», κατέληξε.