Ευρώπη σε Κίνδυνο: Ρωσική Επίθεση

Ευρώπη σε Κίνδυνο: Ρωσική Επίθεση

«Η Ευρώπη είναι σε κατάσταση συναγερμού καθώς η Ρωσία προχωρά σε μια σειρά επιθέσεων. Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει εδώ και γιατί αντεπίθεση δεν φαίνεται να είναι στο κάδρο;», αναρωτιούνται οι αναλύσεις στο Politico. Στο σημερινό του άρθρο, το Politico διερευνά τους λόγους πίσω από την απροθυμία της Ευρώπης να αντισταθεί στις ρωσικές επιθέσεις. Σημαντική είναι η αναγνώριση ότι το Κρεμλίνο έχει αναλάβει έναν υβριδικό πόλεμο, περιλαμβάνοντας παραπληροφόρηση, επιθέσεις κυβερνοασφάλειας και παρεμβάσεις στις εκλογές που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση των ευρωπαϊκών κρατών και στην αποδυνάμωση της στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο.

Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι μια επιχείρηση υπό τη διεύθυνση ρωσικών πρακτόρων εξελίχθηκε σε αποτυχημένη επίθεση, με έναν εμπρηστικό μηχανισμό να προκαλεί πυρκαγιά στο αεροδρόμιο της Λειψίας στη Γερμανία, αντί να εντοπιστεί σε πτήση που υπερίπτατο της ΕΕ. Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι η επίθεση ήταν δοκιμαστική για μελλοντικές και πιο σοβαρές ενέργειες.

«Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι δραστήριες εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Thomas Haldenwang, πρώην πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών, εντοπίζοντας τις ρωσικές στρατηγικές από την παρεμβολή στις πολιτικές συζητήσεις μέχρι τις κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές. Πρόσφατα, υποθαλάσσιες τηλεπικοινωνιακές γραμμές καταστράφηκαν στη Βαλτική Θάλασσα, γεγονός που ώθησε την Γερμανία να υποθέσει πιθανή δολιοφθορά.

Η ρωσική κλιμάκωση έχει γίνει ιδιαίτερα έντονη. Παρά το γεγονός ότι τα ρωσικά τανκς δεν έχουν διασχίσει τα σύνορα Πολωνίας ή Εσθονίας, οι επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς σε περιοχές της Ευρώπης ανησυχούν πολλούς. Ο επικεφαλής εξωτερικών πληροφοριών της Νορβηγίας προειδοποίησε για τις επιθέσεις που επιχειρεί το Κρεμλίνο κατά των υποδομών ενέργειας.

Δυτικοί αξιωματούχοι παρακολουθούν τις επιθέσεις ενώ ανησυχούν για συνωμοσίες που χρησιμοποιούν στόχους όπως κυβερνητικούς ηγέτες. Η απαντητική στρατηγική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ φαίνεται ανεπαρκής, ωθώντας σε περισσότερες δημοσιογραφικές αναλύσεις για τη ρωσική επιθετικότητα.

«Είμαστε πολύ ευγενικοί», σχολίασε η πρωθυπουργός της Δανίας, αναγνωρίζοντας τη καθημερινή απειλή που αντιμετωπίζει η περιοχή. Η έλλειψη θέλησης για άμεση αντιπαράθεση μπορεί να προέρχεται από τους φόβους κλιμάκωσης και ενδεχόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης.

Προκλήσεις στο ΝΑΤΟ

Ο υβριδικός πόλεμος, όπως έχει τονίσει ο Ρώσος στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ, ενσωματώνει τακτικές που είναι δύσκολο να προσδιοριστούν ως παραδοσιακές πολεμικές ενέργειες. Οι φήμες και η παραπληροφόρηση διαδίδονται για να αποτρέψουν την υποστήριξη και τη συνεργασία σε επίπεδο ΝΑΤΟ.

Εντωμεταξύ, η πολωνική κυβέρνηση προχώρησε στη suspension των δικαιωμάτων ασύλου για πρόσφυγες από τη Λευκορωσία, ενισχύοντας τα μέτρα ασφαλείας εν μέσω ανησυχιών για την επίδραση της Ρωσίας.

Κυρώσεις και αντιδράσεις

Ως αντίρροπη κίνηση, οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ διαμορφώνουν στρατηγικές κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με στόχο την αποτροπή των υβριδικών επιθέσεων. Το Γαλλικό υπουργείο δημιούργησε ειδική υπηρεσία, την Viginum, για να αντιμετωπίσει την επιρροή ξένων κρατών στις εκλογές και δημόσιες δραστηριότητες, ενώ άλλες χώρες επενδύουν στην ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας και των κρίσιμων υποδομών.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας δήλωσε ότι η αντίδραση των ευρωπαϊκών κρατών παραμένει ενιαία και ότι η Ρωσία δεν θα κατορθώσει να υπονομεύσει την ενότητα της ΕΕ.

Συμπερασματικά

Αν και οι κυρώσεις έχουν σημειωθεί, η αποτελεσματικότητά τους παραμένει αμφισβητήσιμη, με περιορισμένη ικανότητα να αποτρέψουν τις ρωσικές επιθέσεις. Η Ευρώπη καλείται να ενισχύσει τη στρατηγική της, τόσο στρατιωτικά όσο και σε επίπεδο εσωτερικής ασφάλειας, προκειμένου να αποδείξει την αποφασιστικότητα και τον συντονισμό απέναντι στη ρωσική απειλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ