Δημοσίευση Συνομιλιών για το Πυρηνικό Πρόγραμμα από την Τεχεράνη

Δημοσίευση Συνομιλιών για το Πυρηνικό Πρόγραμμα από την Τεχεράνη

Το Ιράν προγραμματίζει συνομιλίες με τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο την Παρασκευή, οι οποίες προκύπτουν σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Οι τρεις αυτές χώρες έχουν συνυπογράψει ένα κείμενο που καταδικάζει την έλλειψη συνεργασίας της Τεχεράνης με τις διεθνείς απαιτήσεις, το οποίο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στη Βιέννη. Το κείμενο αυτό, το οποίο υπερψηφίστηκε από 19 από τις 35 χώρες μέλη του Συμβουλίου των Κυβερνητών της IAEA, προκάλεσε την οργή του Ιράν, το οποίο αντέτεινε ότι θα ξεκινήσει τη λειτουργία νέων προηγμένων φυγοκεντρητών στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις σχετικά με το πυρηνικό ζήτημα, οι συνομιλίες θα εστιάσουν και σε περιφερειακά και διεθνή θέματα, όπως η κατάσταση στην Παλαιστίνη και το Λίβανο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, Εσμαΐλ Μπαγάι. Ο τόπος των συζητήσεων δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Η Τεχεράνη διαβεβαιώνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς και επικεντρώνεται στην παραγωγή ενέργειας, αρνούμενη τις υποψίες των Δυτικών αναφορικά με τις στρατιωτικές της προθέσεις.

Η διεθνής συμφωνία που υπογράφηκε το 2015 στη Βιέννη, περιελάμβανε συμμετοχή των Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Κίνας, Ρωσίας και ΗΠΑ για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων. Ωστόσο, το 2018, η απόφαση του τότε προεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσυρθεί από την συμφωνία και να επαναφέρει κυρώσεις, οδήγησε την Τεχεράνη να αυξήσει δραστικά τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου, φτάνοντας το όριο εμπλουτισμού στο 60%, κοντά στο 90% που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Το άθροισμα της συμφωνίας του 2015 έχει ουσιαστικά χαθεί και τα ανώτατα όρια εμπλουτισμού είχε ορισθεί σε 3,67%. Ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, είναι υπέρ του διαλόγου με τις Δυτικές χώρες και δηλώνει ότι επιδιώκει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Τον προηγούμενο μήνα, προσκάλεσε τον επικεφαλής της IAEA, Ραφαέλ Γκρόσι, στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ και του Φόρντο, ως ένδειξη καλής θέλησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ