Ιησούς και Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο Ρόλος του Κλήρου

Ιησούς και Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο Ρόλος του Κλήρου

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αρχίσει να βρίσκει πρωτοποριακές εφαρμογές και στον τομέα της θρησκείας. Για παράδειγμα, το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου στη Λουκέρνη της Ελβετίας έχει δημιουργήσει ένα ψηφιακό avatar του Ιησού Χριστού, το οποίο λειτουργεί ως AI εξομολογητήριο. Το συγκεκριμένο avatar είναι σε θέση να συνομιλεί με πιστούς σε 100 διαφορετικές γλώσσες, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία αλληλεπίδρασης. Ο θεολόγος Μάρκο Σμιντ, που έχει ενεργό ρόλο στην εκκλησία, δήλωσε: «Είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα. Θέλαμε να δούμε πώς αντιδρούν οι άνθρωποι σε έναν AI Ιησού και αν αυτό τους προκαλεί την επιθυμία να συνομιλήσουν μαζί του» όπως ανέφερε στον Guardian. Η εγκατάσταση αυτή ονομάζεται «Deus in Machina», και περιλαμβάνει την εγκατάσταση υπολογιστών και καλωδίων στον χώρο του εξομολογητηρίου.

Το πρόγραμμα έχει «εκπαιδευτεί» με δεδομένα από θεολογικά έργα προτού τεθεί σε λειτουργία. Όταν οι πιστοί προσέρχονται στο εξομολογητήριο, αντιμετωπίζουν μια οθόνη με την εικόνα του Ιησού και μπορούν να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους. Το AI απαντά μέσα σε λίγα λεπτά, δημιουργώντας μία ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση. Ωστόσο, ο Σμιντ προειδοποιεί: «Δεν πρόκειται για παραδοσιακή εξομολόγηση. Οι χρήστες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις προσωπικές τους πληροφορίες». Αυτή η καινοτόμος εμπειρία έχει προσελκύσει πάνω από χίλια άτομα κατά την πιλοτική της φάση, με περισσότερους από 230 να δηλώνουν ότι βίωσαν μία «πνευματική» εμπειρία.

Γενικώς, οι αντιδράσεις των πιστών ποικίλλουν. Όσοι ήταν επιφυλακτικοί σχολιάζουν ότι είναι δύσκολο να συνομιλήσουν με μια μηχανή. «Κάποιες φορές ήταν πολύ καλό, οι άνθρωποι έδειχναν ενθουσιασμένοι και εμπνευσμένοι, ενώ άλλες φορές η εμπειρία φάνταζε επιφανειακή» είπε ένας τοπικός ρεπόρτερ μετά από την επίσκεψή του.

Αντιδράσεις και Κριτική

Η καινοτομία αυτή δεν ήρθε χωρίς αντιδράσεις. Καθολικές και Προτεσταντικές εκκλησίες έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο θρησκευτικό πλαίσιο. Τα μέλη της Καθολικής Εκκλησίας εκφράζουν την αντίθεσή τους ως προς την εξομολόγηση μέσω της μηχανής, ενώ οι Προτεστάντες αγανακτούν για την εικονοποιία του Ιησού με αυτόν τον τρόπο. Ο Σμιντ, ωστόσο, δηλώνει ότι η εκκλησία ανέλαβε ένα σημαντικό ρίσκο πιστεύοντας ότι το AI δεν θα προσέφερε απαντήσεις που αντιβαίνουν στις εκκλησιαστικές διδασκαλίες.

«Αυτή είναι μια εύκολη και προσβάσιμη λύση για τη συζήτηση γύρω από τη θρησκεία και τον Χριστιανισμό», συμπλήρωσε ο Σμιντ. «Οι άνθρωποι θέλουν να μιλήσουν με τον Ιησού, να λάβουν απαντήσεις και να έχουν μία αίσθηση της παρουσίας του». Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, η περιέργεια γύρω από αυτή την τεχνολογία είναι μεγάλων διαστάσεων.

Με πληροφορίες από Guardian

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ