Ένας ρώσικος πύραυλος ολοκλήρωσε πτήση διάρκειας 15 λεπτών, φτάνοντας σε μέγιστη ταχύτητα άνω του Mach 11.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία εισέρχεται σε μια νέα, πιο επικίνδυνη φάση, λόγω της απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας να παρέχουν στην Ουκρανία τη δυνατότητα να πλήξει πιο βαθιά περιοχές της Ρωσίας με πυραύλους. Ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι η Ρωσία μπορεί να απαντήσει με στρατιωτικά χτυπήματα. Σε άμεση αντίδραση στα πλήγματα των Ουκρανών με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους στις 21 Νοεμβρίου, ανέφερε ότι η Ρωσία εκτόξευσε έναν «Oreshnik», έναν εξαιρετικά σύγχρονο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς, στην πόλη Ντνίπρο.
«Ο χρόνος πτήσης αυτού του ρωσικού πυραύλου από την εκτόξευσή του στην περιοχή του Αστραχάν μέχρι την προσγείωσή του στην Ντνίπρο ήταν 15 λεπτά», αναφέρεται σε δήλωση της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών HUR.
«Ο πύραυλος αυτός φέρει έξι κεφαλές, η καθεμία εκ των οποίων περιλαμβάνει έξι υποπυρομαχικά. Στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής του, η ταχύτητά του υπερέβαινε το Mach 11». Η HUR επίσης υποστήριξε ότι το όπλο αυτό είναι πιθανόν να προέρχεται από το πυραυλικό σύστημα ‘Kedr’. Σημειώνεται ότι η πόλη Ντνίπρο διαθέτει εργοστάσιο πυραύλων και διαστημικής τεχνολογίας, γνωστό ως Pivdenmash ή Yuzhmash στους Ρώσους. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η εμβέλεια αυτού του υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου φτάνει τα 5.000 χιλιόμετρα, καλύπτοντας μεγάλο μέρος της Ευρώπης και τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η συγκεκριμένη κατηγορία πυραύλου μπορεί να ταξιδεύει με ταχύτητα πάνω από 10 φορές ταχύτητα του ήχου, καθιστώντας δύσκολη την αναχαίτισή του. Μπορεί επίσης να μεταφέρει 6-8 κεφαλές που καταστρέφουν διαφορετικούς στόχους ταυτόχρονα. Ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Ανατόλι Ματβίτσουκ ανέφερε ότι ο πύραυλος μπορεί να φέρει είτε συμβατικές είτε πυρηνικές κεφαλές. Το Πεντάγωνο ήρθε σε επαφή με τις ρωσικές αρχές πριν από την εκτόξευση, χρησιμοποιώντας κανάλια Μείωσης Πυρηνικού Κινδύνου, αλλά αντέτεινε ότι ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε ήταν πειραματικός, βασισμένος στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «RS-26 Rubezh».
Η αντίδραση της Ουκρανίας
Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας αντέτεινε ότι η Ρωσία εκτόξευσε ένα ICBM στην πόλη Ντνίπρο, το οποίο έχει βεληνεκές που ξεπερνά τα 5.500 χιλιόμετρα. Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα για την κλιμάκωση της σύγκρουσης, χαρακτηρίζοντας την επίθεση με τον νέο βαλλιστικό πύραυλο ως σοβαρή πρόκληση που απαιτεί διεθνή καταδίκη.