Ένα νέο κίτρινο φυλλάδιο, με τίτλο «Αν έρθει η κρίση ή ο πόλεμος», έχει ξεκινήσει να το λαμβάνουν οι πολίτες της Σουηδίας, κι αυτό προέρχεται από τη σουηδική κυβέρνηση. Η ιδέα τέτοιων φυλλαδίων δεν είναι ξένη για τους Σουηδούς, καθώς η πρώτη έκδοση, με τίτλο «Αν έρθει πόλεμος», δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή η ενημέρωση επανακυκλοφόρησε πολλές φορές, με την τελευταία να γίνεται πριν από έξι χρόνια, σύμφωνα με την αναφορά του BBC. Η ανάδειξη του πολέμου στην Ουκρανία και οι ανησυχίες για τις επιθέσεις της Ρωσίας οδήγησαν στην αύξηση των συμβουλών και περιεχομένου του φυλλαδίου.
Ένα κύριο μήνυμα του φυλλαδίου είναι το εξής: «Αν η Σουηδία δεχτεί επίθεση από άλλη χώρα, δεν θα ηττηθούμε ποτέ». Οι Σουηδοί καλούνται να προγραμματίσουν το απόθεμά τους με βασικά τρόφιμα όπως πατάτες, λάχανα, καρότα και αυγά, καθώς και κονσέρβες σάλτσας και έτοιμη σούπα. Μια από τις πιο σημαντικές υποδείξεις είναι να εξασφαλίσουν αρκετό φαγητό και νερό για τουλάχιστον 72 ώρες. Παράλληλα, η Φινλανδία έχει δημοσιεύσει ψηφιακούς οδηγούς για την «προετοιμασία για κρίσεις και γεγονότα».
Στα φυλλάδια αυτά περιλαμβάνονται συμβουλές για το πώς οι πολίτες θα πρέπει να αντεπεξέρχονται σε καταστάσεις όπως η έλλειψη ρεύματος για ημέρες, ειδικά σε θερμοκρασίες που πέφτουν κάτω από το μηδέν. Σημαντικά είδη που πρέπει να διαθέτουν είναι δισκία ιωδίου για περιπτώσεις πυρηνικών ατυχημάτων, τρόφιμα που ετοιμάζονται γρήγορα, τροφή για κατοικίδια και πηγές εφεδρικού ρεύματος. Ειδικότερα, και οι Νορβηγοί ξεκινούν την αποστολή των δικών τους φυλλαδίων, παρέχοντας οδηγίες στους πολίτες για να μπορέσουν να επιβιώσουν σε κρίσεις, όπως ο πόλεμος ή ακραίες καιρικές συνθήκες, με τη κυβέρνηση να έχει τυπώσει πάνω από 2,2 εκατομμύρια οδηγίες, αρκετές για κάθε σπίτι.
Στην λίστα των απαραίτητων ειδών περιλαμβάνονται τροφές μακράς διαρκείας, όπως φασόλια σε κονσέρβα, ενεργειακές μπάρες, ζυμαρικά, φάρμακα και δισκία ιωδίου. Η τελευταία σχετική έκδοση είχε γίνει το 2018, αλλά η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων οδήγησαν σε νέους κινδύνους. Στην Δανία, το τέταρτο κράτος της βόρειας Ευρώπης, οι κρατικές υπηρεσίες εντείνουν τις δράσεις τους αποστέλλοντας email με οδηγίες για το νερό, την τροφή και τα αναγκαία φάρμακα που χρειάζονται για να επιβιώσουν σε ενδεχόμενες κρίσεις που μπορεί να διαρκέσουν τρεις ημέρες.