Η τεχνική του layering, που αναφέρεται στο να τοποθετούμε χαλιά το ένα πάνω στο άλλο, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ήπιο κλίμα που δεν απαιτεί πολλαπλά στρώματα για ζεστασιά. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδώσει στυλ και ζεστασιά σε χώρους, ειδικά όταν έχουμε μοκέτες που καλύπτουν ολόκληρους τοίχους.
Για να πετύχετε ένα αρμονικό layering, θα πρέπει να διαλέξετε προσεκτικά το βασικό χαλί. Αν η κάτω μοκέτα είναι απλή και σε ουδέτερη απόχρωση, οι επιλογές για το χαλί που θα προσθέσετε πρέπει να είναι πιο εντυπωσιακές. Αντίθετα, εάν η μοκέτα έχει έντονα χρώματα ή μοτίβο, τότε τα επάνω χαλιά θα πρέπει να είναι πιο ήσυχα ώστε να μην “τσιτωθεί” το οπτικό αποτέλεσμα.
Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα σχέδια και αποχρώσεις πάνω σε μια μπεζ μοκέτα. Εάν το σαλόνι σας έχει τετράγωνο τραπεζάκι, καλό είναι να τοποθετήσετε ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο χαλί από κάτω. Στις περιπτώσεις με open kitchen, ένα στρογγυλό χαλί κάτω απ’ το στρογγυλό τραπέζι μπορεί να ενισχύσει την αισθητική του χώρου σας εντυπωσιακά.
Ένας ακόμη δημιουργικός τρόπος για να αξιοποιήσετε το layering είναι, αν έχετε ένα μικρό αγαπημένο σας χαλί που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να επιλέξετε μια μεγαλύτερη και οικονομική μοκέτα σε ουδέτερη απόχρωση και να τοποθετήσετε το αγαπημένο σας χαλάκι από πάνω. Το μυστικό είναι να χρησιμοποιείτε την τάση προς όφελός σας. Το layering μπορεί να εφαρμοστεί με μονόχρωμα ή εμπριμέ χαλιά. Αν προτιμάτε το μονόχρωμο, φροντίστε να πειραματιστείτε με διαφορετικές υφές και ύψος πέλους για να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα.