Η Κατερίνα Λέχου παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο περιοδικό “Vita”, όπου συνομίλησε με τη δημοσιογράφο Μία Κόλλια και ανέδειξε πολλαπλά ζητήματα που αφορούν τη σύγχρονη κοινωνία.
Μία από τις κεντρικές θεματικές που ανέφερε είναι ο ηλικιακός ρατσισμός και τα διαχρονικά στερεότυπα που επηρεάζουν τις γυναίκες και τους άντρες. Η ηθοποιός, γνωστή για την ειλικρίνειά της, μοιράστηκε την προσωπική της εμπειρία από τον χώρο της υποκριτικής και πώς αυτή σχετίζεται με τις προσδοκίες της κοινωνίας σχετικά με την ηλικία.
Αναζητήστε παρακάτω: Κατερίνα Λέχου: Η ομορφιά των φυσικών χαρακτηριστικών και η αυθεντικότητα της εικόνας (Φωτογραφία)
Υπάρχει ηλικιακός ρατσισμός στο επαγγελματικό σας περιβάλλον;
Ο ηλικιακός ρατσισμός είναι εμφανής σε πολλούς τομείς, αν και δεν με αφορά προσωπικά. Είμαι 57 χρονών και κατανοώ απόλυτα ότι οι ρόλοι που έχει να μου προσφέρει η βιομηχανία είναι περιορισμένοι. Οι περισσότερες ταινίες και διαφημίσεις επικεντρώνονται στους νέους, αφήνοντας έτσι τις μεγαλύτερες ηλικίες στο περιθώριο. Παράλληλα, υπάρχει και μια άνιση μεταχείριση μεταξύ των φύλων. Ένας άντρας μεγαλύτερης ηλικίας είναι κοινωνικά πιο αποδεκτός, ενώ μια γυναίκα σε μεγαλύτερη ηλικία συχνά αντιμετωπίζεται με προκατάληψη.
Η κοινωνία συχνά φορτίζει τις γυναίκες με μεγαλύτερο άγχος σχετικά με την εμφάνισή τους, καθώς οι πρώτες άσπρες τρίχες ή οι αλλαγές στο σώμα τους θεωρούνται ανεπιθύμητες. Αντίθετα, οι άντρες φαίνονται να αναιρούν αυτές τις ανησυχίες.
Ανατριχιαστικό είναι το γεγονός ότι και οι νεότερες κοπέλες καταφεύγουν σε δραστικές αλλαγές στην εμφάνισή τους.
Ο φασισμός της εικόνας που προωθούν τα social media πλήττει τη νέα γενιά. Όπως σημειώνει η δερματολόγος μου, πολλές 20χρονες, αν και φυσικά όμορφες, ζητούν να γίνουν αλλαγές όπως αύξηση των χειλιών ή άλλες επεμβάσεις και εκείνη αρνείται να συμμετάσχει σε αυτές τις τάσεις. Ευτυχώς υπάρχουν επαγγελματίες στον τομέα της υγείας που αντιστέκονται στις επιταγές της κοινωνίας και προάγουν την αυθεντικότητα.