Την προσεχή Κυριακή, οι ψηφοφόροι της Αυστρίας θα κληθούν να επιλέξουν την κατεύθυνση της χώρας τους σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προμηνύουν μια ιστορική νίκη για την ακροδεξιά, που φαίνεται να προηγείται του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ÖVP). Το Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ) αναμένεται να είναι ο νικητής, αν οι σφυγμομετρήσεις επιβεωθούν, καθώς έχει δημιουργήσει συμμαχίες με ακροδεξιά κόμματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως αυτά του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία και του Αντρέι Μπάμπις στην Τσεχία.
Η πολιτική σκηνή στην Αυστρία φαίνεται να αλλάζει ριζικά, καθώς το FPÖ, υπό την ηγεσία του Χέρμπερτ Κίκλ, έχει αυξήσει την απήχησή του, εκμεταλλευόμενο τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Σημαντικοί παράγοντες όπως η αύξηση του πληθωρισμού, η πολιτική υποστήριξης στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας και οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας έχουν επηρεάσει σημαντικά τη γνώμη των ψηφοφόρων. Το FPÖ παρουσιάζεται ως αντισυστημική δύναμη, με κεντρικά μηνύματα όπως «πέντε καλά χρόνια» και «Δοκιμάζουμε θαρραλέα κάτι νέο» να κερδίζουν έδαφος στο εκλογικό σώμα.
Αντιεμβολιαστές και Πολιτική Απόφαση
Το FPÖ επιδιώκει, επίσης, να προσελκύσει την ψήφο των αντιεμβολιαστών προσφέροντας αποζημιώσεις σε «θύματα εμβολίων». Στη Βιέννη, όπου το κόμμα διαχειρίζεται το κυβερνητικό έργο, υπάρχει ήδη ταμείο αποζημιώσεων που δημιουργήθηκε πέρυσι, με 5.700 αιτήσεις μέχρι σήμερα. Η στρατηγική αυτή προκάλεσε δυναμικές αντιδράσεις από άλλες πολιτικές δυνάμεις, με τον υπουργό Υγείας Γοχάνες Ράουχ να αναφέρει ότι οι παρενέργειες από εμβολιασμούς είναι ελάχιστες, και τους Σοσιαλδημοκράτες να καταγγέλλουν τη θέση του FPÖ ως ανήθικη.
Η Δυνατότητα Κυβερνητικής Συμμαχίας
Ανεξαρτήτως των πιθανών επιτυχιών του FPÖ, είναι αναγκαία η συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο νυν καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί καμία συνεργασία με τον Κίκλ, ενώ και ο πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, δεν βλέπει θετικά μια τέτοια προοπτική. Έτσι, μία πιθανή λύση θα μπορούσε να είναι ένας τριμερής κυβερνητικός συνασπισμός με συμμετοχή και των Σοσιαλδημοκρατών, καθώς και των φιλελεύθερων του NEOS.
Η πολιτική που αφορά τα θέματα μετανάστευσης παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκστρατεία. Ο Νεχάμερ προσπαθεί να ενισχύσει τους ψηφοφόρους του με μια σκληρότερη στάση, καθώς οι ακροδεξιές δυνάμεις συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην περίπτωση νίκης του Λαϊκού Κόμματος, οι αναλυτές δεν αποκλείουν την πιθανότητα შექმνας μιας κυβερνητικής συμμαχίας με το FPÖ, αναβιώνοντας μια παρόμοια περίπτωση του 2000, που προκάλεσε διαδηλώσεις και αντιδράσεις από την Ευρώπη.
Η πολιτική κατάσταση της Αυστρίας είναι περίπλοκη, με τη δραστηριότητα του FPÖ και τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων να αλλάζουν την πορεία της χώρας. Όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον την εξέλιξη αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και τις συνέπειες που θα έχει στο μέλλον της Αυστρίας.