Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, έκανε λόγο για τη σοβαρή απάτη από γιατρούς και φαρμακοποιούς που διαπιστώθηκε μέσω παράνομης συνταγογράφησης. «Από την πρώτη στιγμή που εντοπίσαμε περίεργες συνταγογραφήσεις για συγκεκριμένα φάρμακα, επικοινωνήσαμε με τις Αρχές. Και σήμερα γίναμε μάρτυρες της εξιχνίασης ενός οικονομικού εγκλήματος από την Οικονομική Αστυνομία», ανέφερε η ίδια. «Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ ανήκουν στους φορολογούμενους πολίτες, τα οποία όχι μόνο σεβόμαστε αλλά και προστατεύουμε. Όποτε παρατηρούμε ύποπτες πρακτικές, αναλαμβάνουμε δράση μέσω της Δικαιοσύνης. Ο σκοπός του ΕΟΠΥΥ είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών και η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας», συμπλήρωσε η Καρποδίνη, ευχαριστώντας παράλληλα την Οικονομική Αστυνομία για τη συνεχή συνεργασία τους.
ΕΟΠΥΥ: «Έτσι τους ξεσκεπάσαμε»
Σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ, η κ. Καρποδίνη εξήγησε τη διαδικασία που οδήγησε στην ανακάλυψη του κυκλώματος. «Οι εκθέσεις του ΕΟΠΥΥ στάλθηκαν στην οικονομική αστυνομία το 2023. Χρησιμοποιώντας στατιστικά μοντέλα και κάνοντας αναδρομή, ελέγξαμε τις πράξεις των συγκεκριμένων ιατρών και φαρμακείων», διευκρίνισε.
«Εφαρμόζουμε ηλεκτρονικά συστήματα με τους οποίους πραγματοποιούμε μηνιαίους ελέγχους στη συνταγογράφηση, ελέγχουμε τα όρια και τις πλαφόν συνταγών, αλλά και το πλήθος των συνταγογραφήσεων από συγκεκριμένους ιατρούς. Επιπλέον, εξετάζουμε τις καταγγελίες των ασφαλισμένων» τόνισε.
Ανέφερε μάλιστα ότι οι ψευδείς συνταγογραφήσεις περιλάμβαναν αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα, που ακόμη και πωλούνται στη μαύρη αγορά.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί το ΑΜΚΑ ενός ασφαλισμένου χωρίς τη γνώση του, η Καρποδίνη επισήμανε: «Υπάρχει περίπτωση να μην το μάθει». Περιέγραψε, επίσης, περιπτώσεις ανασφάλιστων ασθενών και αλλοδαπών, καθώς και ανθρώπων που βρίσκονται σε δομές κράτησης, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για ψευδείς συνταγογραφήσεις χωρίς ποτέ να λάβουν τα συγκεκριμένα φάρμακα.
«Έχουμε προσθέσει ένα σύστημα ασφαλείας, το OTP, που στέλνει έναν μοναδικό αριθμό στο κινητό του ασφαλισμένου κάθε φορά που εκτελείται μια συνταγή» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι οι ασφαλισμένοι έχουν εύκολη πρόσβαση στο προσωπικό τους φάκελο υγείας μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ.
Πώς εντοπίστηκαν οι απάτες
Η έρευνα του ΕΟΠΥΥ αποκάλυψε τη δράση των εγκληματικών οργανώσεων, και οι σχετικοί φάκελοι παραδόθηκαν στην Οικονομική Αστυνομία. Μετά από αυτό, ακολούθησαν συλλήψεις ιατρών και φαρμακοποιών, εμπλέκοντας τουλάχιστον δύο συμμορίες.
Ο ΕΟΠΥΥ αξιοποίησε ειδικούς ελέγχους για:
- τον έλεγχο των ορίων συνταγογράφησης,
- την εκτέλεση φαρμάκων σε συγκεκριμένα φαρμακεία,
- την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων,
- τους ελέγχους των φαρμάκων που αποζημιώνονται,
- τις υπερβολικές συνταγογραφήσεις και τις καταγγελίες ασφαλισμένων για αναληθείς συνταγές.
Οι αρχές κατέσχεσαν περισσότερα από 9.000 φάρμακα και 451.140 ευρώ, με τη συνολική ζημία που προκλήθηκε από τις ψευδείς συνταγές να υπερβαίνει τα 3.500.000 ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει τη διαδικασία επιβολής ποινών και προσπαθεί να ανακτήσει τη ζημία.
Οι διάλογοι που «καίνε» τους κατηγορούμενους
Διάλογοι που έχουν διαρρεύσει εμπλέκουν φαρμακοποιούς και ιατρούς σε από κοινού συνωμοσία για την παράνομη συνταγογράφηση, προκαλώντας σοβαρή ζημία στον ΕΟΠΥΥ.
Ενδεικτικά αναφέρουμε διάλογους μεταξύ φαρμακοποιού και ιατρού που αποκαλύπτουν την λεπτομερή διαδικασία που ακολουθούσαν για την παραποίηση των συνταγών, δημιουργώντας ζητήματα νομιμότητας.
Οι διάλογοι αυτοί δείχνουν την προφανή συνεργασία και τον σχεδιασμό που ακολουθούσαν. Οι κατηγορούμενοι φαίνονται να συνδέονται άμεσα, κάτι που ενισχύει τη θέση των αρχών και των ερευνών που διεξάγονται σχετικά με την απάτη.