Η EuroLeague παρουσίασε τους καινοτόμους κανονισμούς του Financial Fair Play, οι οποίοι θα ισχύσουν πλήρως από τη σεζόν 2027-28.
Η EuroLeague Basketball εισάγει salary cap, καθορίζει οριακά μπάτζετ και φόρο πολυτελείας για τις ομάδες που θα τα ξεπεράσουν.
Ανακαλύψτε τους νέους κανόνες του Financial Fair Play:
“Για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή αθλητική σκηνή, οι κανονισμοί συνδέουν τους μισθούς των παικτών με τις οικονομικές επιδόσεις των ομάδων.
Οι κανονισμοί διαμορφώθηκαν σε συνεργασία με τις ομάδες και την ELPA (Ένωση Παικτών Ευρωλίγκας).
Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Euroleague Commercial Assets (ECA) ενέκρινε την εισαγωγή των Νέων Προτύπων Ανταγωνιστικής Ισορροπίας (CBS), τα οποία επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής των υπαρχόντων Κανονισμών Οικονομικής Σταθερότητας και Ευ Αγωνίζεσθαι (FSFPR).
Οι Κανονισμοί Οικονομικής Σταθερότητας και Ευ Αγωνίζεσθαι εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά τη σεζόν 2014-15, με στόχο να προστατεύσουν τα συλλογικά συμφέροντα από οικονομικούς κινδύνους και να ενισχύσουν την επιχειρηματική απόδοση. Τα CBS θα συμβαδίζουν με τους ισχύοντες κανόνες για την οικονομική σταθερότητα και την αξιοπιστία, όπως οι έλεγχοι οφειλών και η χρηματοοικονομική κατάσταση των ομάδων, για να:
1. Να συνδυάσουν τα συμφέροντα των μετόχων με τους μισθούς που βασίζονται στα συλλογικά έσοδα, ενδυναμώνοντας τη συνεργασία μεταξύ παικτών και ομάδων.
2. Να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστική ισορροπία προσδιορίζοντας κοινά όρια δαπανών για όλους τους συμμετέχοντες.
3. Να αποτρέψουν ανάρμοστες πρακτικές μέσω της παρακολούθησης της συμμόρφωσης των ομάδων με τα προκαθορισμένα όρια ανά έτος.
4. Να προωθήσουν τη διαφάνεια μεταξύ των ομάδων.
Τα νέα Πρότυπα Ανταγωνιστικής Ισορροπίας αναπτύχθηκαν συνεργατικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο αγωνιστικών περιόδων, με συμμετοχή ομάδων και συμφωνία με την ELPA. Αυτή η προσέγγιση αντανακλά την τρέχουσα πραγματικότητα των ομάδων και της EuroLeague, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες για μισθούς με βάση τα συλλογικά έσοδα και όχι τα μεμονωμένα.
Το αναθεωρημένο FSFPR θα καθορίσει τρία κύρια επίπεδα μισθών – Χαμηλό, Βασικό και Υψηλό – τα οποία θα υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο εσόδων κάθε ομάδας για δύο συνεχόμενες περιόδους.
Κάθε ομάδα θα έχει υποχρέωση να δαπανά τουλάχιστον το 32% των συνολικών της εσόδων για τους παίκτες της, κάτι που ενισχύει τη συνεργασία με τους αθλητές και τη συμμετοχή τους στην αύξηση εσόδων.
Βασικές αρχές των προτύπων ανταγωνιστικής ισορροπίας (CBS):
Χαμηλό επίπεδο αποδοχών «LRL» (32% του μέσου όρου εσόδων που καθορίζονται από τους συλλόγους): Το ελάχιστο ποσό που πρέπει να δαπανήσει κάθε ομάδα για τους μισθούς των παικτών της. Ομάδες που δεν συμμετέχουν με μακροχρόνια άδεια θα έχουν περιορισμό στο ελάχιστο ποσό.
Επίπεδο βασικής αμοιβής «BRL» (40% του μέσου όρου των καθορισμένων εσόδων): Το ανώτατο ποσό που κάθε σύλλογος μπορεί να δαπανήσει, εξαιρουμένων ορισμένων κατηγοριών παικτών όπως παίκτες Anchor και τραυματίες.
Υψηλό επίπεδο αποδοχών «HRL» (60% του μέσου όρου των καθορισμένων εσόδων): Το μέγιστο ποσό για μισθούς, που περιλαμβάνει παίκτες Anchor, αλλά όχι νεαρούς ή τραυματίες.
Ανταγωνιστικά ισοζύγιο αποζημίωσης «CBC»: Κάθε ομάδα που υπερβαίνει τα καθορισμένα επίπεδα θα πρέπει να αποζημιώσει τις ομάδες που παραμένουν εντός των ορίων.
Τα πρότυπα CBS θα υπόκεινται σε μια μεταβατική περίοδο ενός έτους (2024-25), επιτρέποντας στις ομάδες να προσαρμοστούν στους νέους κανονισμούς, με την πλήρη εφαρμογή τους από την αγωνιστική περίοδο 2027-28.
Η EuroLeague Basketball, εκ μέρους των συλλόγων, ευχαριστεί την ELPA για τη συνεργασία στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς αυτή θεωρείται σημαντικό βήμα προς ένα βιώσιμο μέλλον και μεγαλύτερη προστασία των παικτών από οικονομικούς κινδύνους.”