Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα κάνει σημαντικά βήματα στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, με την τεχνολογία να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο, ακόμα και εν μέσω αυξανόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι δασικές πυρκαγιές έχουν γίνει σχεδόν έναν «κανόνα» τα καλοκαίρια της νότιας Ευρώπης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα βιώνει μια από τις πιο δύσκολες χρονιές πυρκαγιών με σχεδόν 4.000 φωτιές από την 1η Μαΐου, διπλάσιες από πέρυσι. Ευτυχώς, παρόλο που ο αριθμός των πυρκαγιών αυξάνεται, οι θάνατοι είναι σημαντικά λιγότεροι, με μόνο μια αναφερόμενη απώλεια έως τώρα, σε αντίθεση με τουλάχιστον 25 θανάτους το 2023.
Η πυρκαγιά στον Βαρνάβα
Μία από τις πιο σοβαρές πυρκαγιές σημειώθηκε στον Βαρνάβα την 11η Αυγούστου, η οποία διήρκεσε 40 ώρες και κατέστρεψε περισσότερα από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στην κορύφωση της, η φωτιά μετέτρεψε σε κόλαση την περιοχή, αναγκάζοντας 1.600 ανθρώπους να εκκενώσουν. Η αστυνομία διέσωσε 280 πολίτες, αλλά δυστυχώς, μια γυναίκα έχασε τη ζωή της. Οι ελληνικές αρχές χρησιμοποίησαν drones για να συντονίσουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, και οι πρώτες πυροσβεστικές δυνάμεις έφτασαν στην περιοχή μόλις 7 λεπτά μετά την εκδήλωση της φωτιάς, με πάνω από 700 πυροσβέστες και δεκάδες εναέρια οχήματα να συμμετέχουν στη μάχη.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ελλάδα έχει ενισχύσει την πυροσβεστική της δύναμη, αυξάνοντας τον αριθμό των εναέριων μέσων από 61 σε 89, και έχει εφαρμόσει το σύστημα 112 για άμεσες ειδοποιήσεις σχετικά με τις πυρκαγιές, παρέχοντας οδηγίες και οδηγιές εκκένωσης.
Πρόσφατα, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, εστιάζοντας στην προστασία των δασών και στη μείωση των πυρκαγιών. Το 4,3 δισ. ευρώ έργο προστίθεται σε ένα προηγούμενο πακέτο 2,1 δισ. ευρώ για την προμήθεια σύγχρονων πυροσβεστικών μέσων όπως αμφίβια αεροσκάφη και drones.
Μάθημα από την τραγωδία στο Μάτι
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η πρόληψη είναι κλειδί και θα απαιτήσει σοβαρές αλλαγές στη στρατηγική. Το σημείο καμπής ήρθε το 2018 με την τραγωδία στο Μάτι, όπου πάνω από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Από τότε, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη βελτίωση της χρήσης τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει τους νόμους ώστε να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι εμπρησμού, με πολλές συλλήψεις. Υπάρχουν πλέον ποινές φυλάκισης μέχρι 20 χρόνια για τους εμπρηστές, καθιστώντας τους κανόνες πιο αυστηρούς και αποτελεσματικούς.
Καλύτερη εικόνα το 2023
Φέτος, αν και ο αριθμός των πυρκαγιών είναι αυξημένος, η κατάσταση φαίνεται καλύτερη από πέρυσι. Ουσιαστικά, οι νέοι νόμοι απαιτούν από τους ιδιώτες να καθαρίζουν τις ιδιοκτησίες τους από ξηρή βλάστηση και οι αρχές έχουν βεβαιώσει ότι τα 8 στα 10 ακίνητα στην Αττική δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα για την περίοδο πυρκαγιών. Ωστόσο, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί η πρόληψη καθώς η απόδειξη πρόθεσης είναι συχνά περίπλοκη.
Στη νεότερη πυρκαγιά, ένας άνδρας κατηγορείται ότι προκάλεσε τέσσερις φωτιές στην αττική περιοχή την ημέρα που εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά, τονίζοντας την ανάγκη αυστηρότερων μέτρων.