Ο Νάσος Γκαβέλας κάνει ξανά την ιστορία της παραολυμπιακής αθλητικής σκηνής. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα Τ11 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού με χρόνο 11,02, διπλασιάζοντας τις επιτυχίες του μετά τον θρίαμβό του στο Τόκιο το 2021, όπου σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ με 10,82.
Μέλος του κλειστού κλαμπ με δύο χρυσά
Με τη νέα του επιτυχία, ο Γκαβέλας εντάσσεται σε ένα ελίτ γκρουπ Ελλήνων Παραολυμπιονικών που έχουν μπορέσει να υπερασπιστούν τους τίτλους τους, κατατάσσοντας τον δίπλα σε γίγαντες όπως ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης και ο Χρήστος Ταμπαξής, οι οποίοι είχαν επίσης θριάμβους στην κολύμβηση. Εντούτοις, ο Νάσος είναι ο πρώτος που το πετυχαίνει στο στίβο, ενώ κατέχει και τα ρεκόρ στα 60 μέτρα με 7,07 δευτερόλεπτα από το 2022.
Μάχη με την όραση από μικρή ηλικία
Γεννημένος στη Αθήνα το 1999, ο Νάσος άρχισε να χάνει την όρασή του στα 10 του. Η διάγνωση με την ασθένεια Στάργκαρντ ήταν σοκαριστική για την οικογένειά του, αλλά ο Νάσος ποτέ δεν έχασε την ψυχραιμία του.
Αντιμετώπιση του bullying και στροφή στον στίβο
Αν και αντιμετώπισε δύσκολες στιγμές και bullying, ο Νάσος βρήκε καταφύγιο στον αθλητισμό. Ξεκίνησε παίζοντας ποδόσφαιρο, αλλά η πρόοδος της ασθένειας τον οδήγησε στο στίβο, όπου η πορεία του προς την κορυφή άρχισε όταν ένας προπονητής του πρότεινε να ακολουθήσει τα σπριντ.
Η υποστήριξη της οικογένειας και τα ακαδημαϊκά του επιτεύγματα
Η οικογένεια αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο στην πορεία του. Ο Νάσος δεν άφησε την περιορισμένη του όραση να επηρεάσει την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα και σήμερα σπουδάζει Ψυχολογία στο ΕΚΠΑ, με στόχο να ειδικευτεί στην αθλητική ψυχολογία για άτομα με αναπηρία.
Τα λόγια του Νάσου είναι έμπνευση για πολλούς: «Θέλω να πω στα παιδιά να κυνηγούν τα όνειρά τους. Όποια εμπόδια και αν συναντήσουν, μπορούν σίγουρα να τα ξεπεράσουν και να γίνουν καλύτεροι!»
Πηγή: in.gr