Διοικητικές κυρώσεις επιβλήθηκαν στον ύπαρχο του πλοίου που σχετίζεται με το περιστατικό της Μυρτού, ύστερα από την καταγγελία της μητέρας της. Το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά είχε ήδη αρχίσει τις διαδικασίες μόλις συνέβη το περιστατικό κατά την άφιξη του πλοίου, με έναν λιμενικό παρόν κατά τη διάρκεια της διαφωνίας. Οι κυρώσεις αφορούν ανάρμοστη συμπεριφορά σύμφωνα με τους κανονισμούς του λιμανιού. Το Λιμεναρχείο ήρθε σε επαφή με τη μητέρα και πήρε κατάθεση από εκείνη και μια άλλη γυναίκα που ήταν μαζί της, ώστε να διερευνηθεί ποινικά το θέμα.
Να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι είχε ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για τροποποίηση του ΠΔ 44/2011, με στόχο να υποχρεωθούν οι επιβατηγές-οχηματαγωγές πλοία κάτω των 400 επιβατών που κάνουν δρομολόγια μέχρι 30 ναυτικά μίλια, να διαθέτουν ασανσέρ και αναβατόρια για άτομα με αναπηρίες. Αυτό αφορά όλες τις νεότευκτες πλοικές μονάδες, ενώ θα παρασχεθεί χρόνος στα υπάρχοντα πλοία για τις απαραίτητες τροποποιήσεις. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και άλλοι φορείς.
Η Καταγγελία της Μητέρας
Σύμφωνα με την καταγγελία της κυρίας Μαίρης Κοτρώτσου, η κόρη της Μυρτώ βρέθηκε απομονωμένη σε γκαράζ πλοίου όταν επέστρεφαν από την Αστυπάλαια. Στην ανάρτησή της, περιγράφει τις δύσκολες στιγμές που βίωσαν κατά τη διάρκεια της επιστροφής.
Αναλυτικά η ανάρτησή της:
«Ό,τι ξεκινά όμορφα, καμιά φορά τελειώνει με πόνο, και είναι αλήθεια σε εμάς. Δυστυχώς δεν προλάβαμε να επιστρέψουμε στην Αθήνα χωρίς περιπέτειες. Στην επιστροφή από την Αστυπάλαια, στο πλοίο Blue Star Ferries Naxos, συνέβη κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει σε κανέναν, πόσο μάλλον σε άτομα με αναπηρίες.»
Ακολούθως, η κυρία Κοτρώτσου περιγράφει την εμπειρία της στον Έλεγχο του πλοίου, όπου ενώ δήλωσε την ανάγκη για ειδική μεταφορά, η κατάσταση που αντιμετώπισε ήταν ανύπαρκτη. Ανέφερε ότι ήταν αδύνατο να πλησιάσουν το αυτοκίνητο ενώ περίμεναν, με την Μυρτώ να κινδυνεύει στην κλειστοφοβική ατμόσφαιρα του γκαράζ.
Η κυρία Κοτρώτσου επισημαίνει επίσης την καταλληλότητα της συμπεριφοράς του προσωπικού του πλοίου, λέγοντας ότι ο ύπαρχος αντέτεινε αδιάφορα στα παράπονά της και αρνήθηκε να δώσει το πλήρες όνομά του όταν της ζητήθηκε.
«Δυστυχώς, το γεγονός αυτό έκλεισε με την επιβολή κυρώσεων στις σχετικές υπηρεσίες του πλοίου.»
«Ενημέρωσα την Blue Star Ferries σχετικά με το περιστατικό και ευτυχώς, υπήρξε άμεση αντίδραση από την εταιρεία.»
Η μητέρα της Μυρτού καταλήγει τονίζοντας την ανάγκη να μην αφήνουμε κανέναν να μας συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο, ειδικώς όταν πρόκειται για άτομα με αναπηρίες. Είναι επιτακτική ανάγκη να απαιτούμε τα δικαιώματά μας και να παλεύουμε για αυτά, για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στην κοινωνία μας. Συμπληρώνει χαρακτηριστικά: «Ότι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό.»
Υ.Γ.: Η εταιρεία Blue Star Ferries και ο καπετάνιος διαβεβαίωσαν την κυρία Κοτρώτσου ότι ο ύπαρχος θα μετατεθεί!