Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Μαθήματα Επιτυχίας και Τα Μυστικά τους

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Μαθήματα Επιτυχίας και Τα Μυστικά τους

Με εκατοντάδες μετάλλια στο ενεργητικό τους, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού πλησιάζουν στην ολοκληρωμένη τους πορεία.

Χρόνια προετοιμασίας έχουν περάσει οι αθλητές, καθώς και οι πόλεις που υποδέχονται τους αγώνες. Με 329 αγώνες σε 32 αθλήματα και περίπου 10.000 αθλητές, η διοργάνωση φέρνει και χιλιάδες επισκέπτες, σύμφωνα με το Fortune.

Για το Παρίσι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν μια μεγάλη πρόκληση αφού είναι η πρώτη φορά που φιλοξενεί τους Αγώνες μετά από 100 χρόνια. Εστίασε στην οικολογική διάσταση, στοχεύοντας να είναι η «πιο πράσινη» διοργάνωση μέχρι σήμερα μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φυτικών τροφών.

Η πόλη έκανε επίσης μια σημαντική επένδυση για την καθαριότητα του Σηκουάνα, έστω και αν τα σχέδια για κολύμβηση δεν εξελίχθηκαν όπως αναμένονταν. Επιπλέον, κατασκευάστηκε νέα σιδηροδρομική γραμμή για καλύτερη πρόσβαση στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Βέβαια, οι προκλήσεις δεν έλειψαν και οι υπερβάσεις κόστους παραμένουν συχνό φαινόμενο για τις διοργανώτριες πόλεις.

Σύμφωνα με την S&P Global Ratings, οι Αγώνες του 2024 αναμένεται να κοστίσουν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, 25% πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Αν και το κόστος αυτού του Άθλου δεν συγκρίνεται με τις υπερβάσεις σε άλλες διοργανώσεις, εντούτοις αναδεικνύει την πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τη διοργάνωση τέτοιων δύσκολων εγχειρημάτων.

«Οι υπερβάσεις κόστους είναι κυρίως από πλευράς υποδομών, αλλά και οι επιχειρησιακές πτυχές έχουν τις πιέσεις τους», σημείωσε ο Alexander Budzier από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού ερευνώνται για τις μελλοντικές διοργανώσεις: πρέπει να ενδεχονται αλλαγές ή να διατηρηθούν όπως είναι;

Μείωση κόστους και κοινωνική κατάσταση

Για να κρατήσει τα έξοδα και τις εκπομπές CO₂ σε έλεγχο, το Παρίσι αποφάσισε να περιορίσει τον αριθμό των νέων εγκαταστάσεων που θα κατασκευαστούν. Ωστόσο, αυτή η κίνηση οδήγησε σε «κοινωνική κάθαρση», με τοπικούς κατοίκους να εκδιώκονται. Η κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε σύνδεση της κίνησης με τους Ολυμπιακούς.

Η τελετή έναρξης δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, καθώς οι βροχές προκάλεσαν καθυστερήσεις και αμφιλεγόμενες επιδείξεις.

Η ετοιμότητα του Σηκουάνα για κολυμβητικές δραστηριότητες ήταν αμφίβολη, καθώς ο ποταμός παρουσίασε πρόβλημα μόλυνσης πριν από την έναρξη των Αγώνων και οι αθλητές ανέφεραν προβλήματα υγείας μετά την κολύμβηση.

Το «hangover» των Ολυμπιακών Αγώνων

Οι πόλεις συχνά βυθίζονται σε οικονομικά προβλήματα μετά τη φιλοξενία των Αγώνων. Η Αθήνα του 2004 είχε μεγάλο κόστος που θεωρείται ότι συνέβαλε στην οικονομική κρίση της χώρας. Στο Ρίο, οι εγκαταστάσεις εγκαταλείφθηκαν μετά τους Αγώνες, ενώ στο Τόκιο υπήρξαν σκάνδαλα διαφθοράς.

Αν και το Παρίσι ίσως αποφύγει αυτά τα λάθη, οι ανησυχίες για το κόστος παραμένουν. Παρόλο που χρησιμοποιήθηκαν οικολογικά υλικά, η πραγματική υπέρβαση κόστους είναι 115% πάνω από την αρχική εκτίμηση.

Η πρόκληση της βιωσιμότητας

Η ΔΟΕ προσπαθεί να κάνει τις διοργανώσεις πιο βιώσιμες μέσω της Ατζέντας 2020. Αυτό θα πάρει χρόνο, αλλά οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει.

Τα συστατικά της επιτυχίας

Τι χρειάζεται λοιπόν για να είναι πετυχημένοι οι Ολυμπιακοί; Ο Hanscom, με εμπειρία από τέσσερις διοργανώσεις, υποδεικνύει τρία βασικά στοιχεία: την τήρηση του προϋπολογισμού, τη στήριξη της τοπικής κοινότητας και την καλή τηλεθέαση.

Στο Παρίσι, αν και η τήρηση του προϋπολογισμού δεν επιτεύχθηκε πλήρως, επιτεύχθηκε περιορισμός ορισμένων δαπανών. Η τοπική συμμετοχή αναμένεται να είναι υψηλή, καθώς πολλοί θεατές είναι Γάλλοι. Οι φήμες για ανεξήγητα πολλά απούλητα εισιτήρια και αδιάθετα δωμάτια ξενοδοχείων, δεν επισκιάζουν τη διάθεση των Γάλλων.

Τέλος, η τηλεθέαση φέτος σημείωσε θεαματική άνοδο, με την τελετή έναρξης να είναι η πιο δημοφιλής εκδήλωση στην γαλλική τηλεόραση.

Πηγή: ΟΤ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ