Η απόφαση των Γάλλων να επιτρέψουν την κολύμβηση στον Σηκουάνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων φαίνεται να έχει προκαλέσει ανησυχία. Αθλήτριες του τριάθλου από Βέλγιο και Ελβετία που συμμετείχαν σε δοκιμαστικά κολύμπησαν την περασμένη εβδομάδα και, δυστυχώς, εμφάνισαν προβλήματα υγείας.
Η ποιότητα του νερού του Σηκουάνα έχει γίνει ένα σημαντικό θέμα, καθώς το ποτάμι αυτό δέχεται απορρίμματα από το Παρίσι εδώ και έναν αιώνα.
Όπως επισήμανε ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, το κολύμπι στον Σηκουάνα είχε απαγορευτεί εδώ και 100 χρόνια εξαιτίας της τοξικότητάς του. Παρά τις επενδύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης, παραμένει επικίνδυνο για την υγεία των αθλητών.
«Στον Σηκουάνα καταλήγουν επί 100 χρόνια τα απόβλητα του Παρισιού»
«Μια βροχή μπορεί να φέρει λύματα»
Ο κ. Χαλβατσιώτης υπογράμμισε ότι «ο Σηκουάνας έχει συνεχή ροή και μια απλή βροχόπτωση μπορεί να εισάγει επιβλαβή απόβλητα», κάνοντάς τον ακατάλληλο για οποιοδήποτε αγώνισμα.
Επεσήμανε επίσης τους κινδύνους από τα βακτήρια και τους ιούς που μεταφέρει το ποτάμι, καθώς και από τοξίνες και φάρμακα που προέρχονται από την απορροή των γύρω περιοχών.
Τοξικά νερά
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή φαίνεται να μην δίνει ιδιαίτερη σημασία στο πρόβλημα που προκαλεί ανησυχία σε όλο τον κόσμο. Ο Π. Χαλβατσιώτης αναφέρει ότι περιορίζεται μόνο σε καθημερινές μετρήσεις για την περιεκτικότητα σε κολοβακτηρίδια.
Ορισμένες φορές, οι αγώνες αναβάλλονται λόγω απότομης αύξησης της περιεκτικότητας σε βακτήρια. Παρά ταύτα, ο καθηγητής τονίζει πως η υγεία των αθλητών δεν προστατεύεται μόνο με τη μέτρηση των κολοβακτηρίδιων. Αναφέρει ότι οι τοξικές ουσίες του νερού μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αντιδράσεις και άλλες αλλεργίες, προειδοποιώντας για πιθανές μακροχρόνιες επιπλοκές από την κολύμβηση σε αυτά τα επικίνδυνα νερά.