Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς η Σάμος ετοιμάζεται για την πρόληψη των τσουνάμι μέσω του προγράμματος “Tsunami Ready” της UNESCO.
Η Σάμος πρωτοπορεί στην Ελλάδα όσον αφορά την προετοιμασία για τσουνάμι, με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα “Tsunami Ready” της UNESCO. Ο Νίκος Καλλιγέρης, ερευνητής στο γεωδυναμικό ινστιτούτο, επισημαίνει τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας, ειδικά μετά το τσουνάμι που έπληξε το νησί τον Οκτώβριο του 2020 μετά από σεισμό. Το πρόγραμμα Tsunami Ready της UNESCO έχει ως στόχο την ενίσχυση της πόλης και τη μείωση του κινδύνου από τσουνάμι στις παράκτιες περιοχές.
Το Tsunami Ready είναι μια διεθνής πρωτοβουλία για την προστασία της ζωής και της περιουσίας από τα τσουνάμι. Με εναποθετική προσέγγιση, περιλαμβάνει 12 δείκτες χωρισμένους σε τρεις βασικούς άξονες: εκτίμηση κινδύνου, προετοιμασία και αντιμετώπιση τσουνάμι.
Ο κ. Καλλιγέρης επισημαίνει ότι το πρόγραμμα είναι εκ του προθέσμου και μπορεί να συμμετάσχει κάθε παράκτιος δήμος μέσω μιας συλλογικής προσπάθειας σε διάφορα θεσμικά επίπεδα.
Οι 12 δείκτες του προγράμματος περιλαμβάνουν:
• Καθορισμός Ζώνης Κινδύνου: Περιοχές που ενδέχεται να πληγούν από τσουνάμι.
• Χάρτης Εκκένωσης: Καθορισμός σχεδίου εκκένωσης κατοίκων σε περίπτωση προειδοποίησης ή σεισμού.
• Πινακίδες Ενημέρωσης: Τοποθέτηση σήμανσης για ενημέρωση κατοίκων.
• Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση: Εκπαίδευση του τοπικού πληθυσμού σε μέτρα προστασίας και ενημέρωση για τον κίνδυνο τσουνάμι.
Επιπλέον, το πρόγραμμα προβλέπει τη διεξαγωγή ασκήσεων κάθε δύο χρόνια για τη δοκιμασία της ετοιμότητας.