Παιδιά και διαδίκτυο: Συμβουλές για την αποτροπή κινδύνων από τον ηλεκτρονικό εγκληματισμό
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλη Παπακώστα, το 95% των παιδιών έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου. Επισημαίνει επίσης τη σημασία της εμπιστοσύνης μεταξύ γονέων και παιδιών. “Οι ειδικοί στην πληροφορική που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα πρέπει να είναι παρόντες” αναφέρει ο κ. Παπακώστας.
Ο κ. Παπακώστας επισημαίνει πως το 95% των παιδιών που έχουν πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα και γενικότερα σε εφαρμογές, το κάνουν μέσω κινητού τηλεφώνου. “Υπάρχει ευκολία πρόσβασης στη δραστηριότητα αυτή,” προσθέτει. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολλά παιδιά παρακολουθούν βίαιες σκηνές απομακρυσμένα, χωρίς να επέμβουν. “Πρέπει να διδάξουμε τα παιδιά μας να είναι πιο ενεργητικά σε τέτοιες καταστάσεις,” σχολιάζει. Επίσης, υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να επιβραβεύουμε την ανάρτηση βίαιων σκηνών από παιδιά.
Παραβατική συμπεριφορά από πολύ μικρή ηλικία
Ο κ. Παπακώστας επισημαίνει πως οι ηλικίες των παιδιών που εμπλέκονται σε παραβατική συμπεριφορά είναι όλο και μικρότερες, γεγονός που συνδέεται με την πρόσβαση τους στο κινητό από νωρίς. “Η πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα έχει υποβιβάσει τις ηλικίες των χρηστών. Τους δίνουμε ένα κινητό, εγκαθιστούμε μερικές εφαρμογές και το αφήνουμε σε δική τους διαχείριση για να είμαστε άνετοι” εξηγεί. Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η πρακτική είναι ότι τόσο ο θύτης όσο και το θύμα μπορεί να είναι ανήλικα παιδιά, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη προστασίας από τους γονείς. “Το 2023 στάθηκαν σειρές δικογραφιών κατά 30 ανηλίκων. Οι γονείς ευθύνονται σε περισσότερες περιπτώσεις για παραμέληση εποπτείας” προειδοποιεί ο ειδικός.
Πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν οι γονείς την κατάσταση;
Ο κ. Παπακώστας υπογραμμίζει ότι “η διαπόμπευση δεν είναι λύση ή εποικοδομητική”. Προτείνει ότι οι γονείς πρέπει να εξετάσουν σε ποια φάση είναι τα παιδιά τους πριν τους δώσουν κινητό ή tablet. “Απαιτείται επίσης να τους σταθεροποιήσετε μέσω του παραδείγματος μας. Δεν μπορείτε απλά να αποφασίσετε να μην τους δώσετε κινητό ή να τους απαγορεύσετε τα social media,” εξηγεί ενδεικτικά. “Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας για τον ασφαλή χειρισμό ορισμένων εργαλείων. Μερικές εφαρμογές δεν απαιτούν hacking, αλλά μπορούν να ενθαρρύνουν τη δημιουργία” δηλώνει.
Το κείμενο καταλήγει υπογραμμίζοντας τη σημασία της επικοινωνίας και της εγκατάστασης ενός προγράμματος γονικού ελέγχου. Έρευνα του 2023 αποκάλυψε ότι το 1/3 των παιδιών είχε αντιμετωπίσει υλικό σεξουαλικής κακοποίησης σε ανήλικους, ενώ το 17% είχε υποστεί παρενόχληση. “Είναι σημαντικό να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας μια σχέση εμπιστοσύνης,” καταλήγει.