Πώς θα λειτουργήσουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια: Οδηγός για το νομοσχέδιο

Πώς θα λειτουργήσουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια: Οδηγός για το νομοσχέδιο

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν με Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ή και IB

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, η εισαγωγή στα μη κρατικά πανεπιστήμια θα γίνεται μόνο μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Απαιτείται η κάλυψη της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στο επιστημονικό πεδίο του ενδιαφέροντος για κάθε υποψήφιο. Επιπλέον, οι φοιτητές πρέπει να πληρούν και όλα τα επιπλέον κριτήρια που θα ορίζει το μητρικό τους ξένο πανεπιστήμιο.

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια αναμένεται να δημοσιευθεί για δημόσια διαβούλευση μέχρι το βράδυ. Το ελάχιστο κόστος για την ίδρυση ενός τέτοιου πανεπιστημιακού παραρτήματος είναι περίπου 2 εκατ. ευρώ. Τα κριτήρια ίδρυσης είναι από τα αυστηρότερα στην Ευρώπη, και η συμμόρφωσή τους θα ελέγχεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΑΑΕ).

Τα παραρτήματα θα λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συνδεδεμένα με ένα μητρικό πανεπιστήμιο που θα είναι υπεύθυνο για τα προγράμματα σπουδών. Δεν επιτρέπεται η παράλληλη απασχόληση του διδακτικού προσωπικού των δημοσίων πανεπιστημίων στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, οι αιτήσεις φοιτητών για εγγραφή στα μη κρατικά πανεπιστήμια αναμένεται να αρχίσουν από το Σεπτέμβριο του 2025. Τέλος, ανακοίνωσε ότι όσοι έχουν διεθνές μπακαλαοερά (IB) ή απολυτήριο λυκείου από άλλη χώρα ισότιμο με αυτό της Ελλάδας, μπορούν να εγγραφούν χωρίς εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ