Ο λόγος για μόνιμη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα επανέρχεται στην επικαιρότητα, με αναφορές σε σχετικό σενάριο. Αφορά τη συζήτηση για τις δυνατότητες επιστροφής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διευθέτησης θεμάτων αυτού του πιθανού σεναρίου. Αναφέρονται επίσης θέματα που αφορούν τη ζήτηση, τα σκάνδαλα της ΔΟΕ, το ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από παγκόσμιους ηγέτες, και την προσωπική εμπειρία συγγραφέων και δημοσιογράφων από την περίοδο των Αγώνων του 2004.Η διατήρηση μόνιμης έδρας των Ολυμπιακών Αγώνων θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει τα οικονομικά προβλήματα που την ταλαιπώρησαν και να αποφύγει απογοητεύσεις για άλλες πόλεις και χώρες. Σύμφωνα με τον Ιταλό συγγραφέα και δημοσιογράφο, ένας μόνιμος τόπος διεξαγωγής των Αγώνων θα ήταν προτιμότερος για το 2036, αντί για έναν αγώνα μεταξύ της Βαρσοβίας και της ινδικής πόλης Αχμενταμπάντ.
Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί να είναι σαν ένα είδος ρουλέτας, με πολλές πόλεις που δοκιμάζουν την τύχη τους καθώς έχουν την πεποίθηση ότι η δική τους μοίρα θα είναι διαφορετική. Ωστόσο, μόνο σε λίγες περιπτώσεις οι Αγώνες είχαν έναν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την απασχόληση.
Ο Ρομανιόλι επισημαίνει τις υψηλές δαπάνες που συνδέονται με την υποψηφιότητα πόλεων για τη διοργάνωση των Αγώνων και αναφέρει μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δείχνει ότι το πραγματικό κόστος για κάθε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν τουλάχιστον πάνω από δυόμισι φορές υψηλότερο από το προβλεπόμενο.
Χαρακτηρίζει επίσης τη διαδικασία επιλογής ως μια μορφή ρουλέτας, με τεράστια ποσά που δαπανώνται, και τονίζει την ανάγκη για μια πιο βιώσιμη προσέγγιση.
Το άρθρο ολοκληρώνεται εκφράζοντας την άποψη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει μία μόνιμη τοποθεσία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τα κέρδη από χορηγούς, συμφωνίες και τηλεόραση, ενώ τα κόστη θα μπορούσαν να αναληφθούν από τη ΔΟΕ ή άλλες χώρες που θα είχαν αναλάβει τη διοργάνωση.
Το κείμενο προέρχεται από την Premium έκδοση της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”.