Αναλυτικά όσα είπε ο Λοντίγκιν:
Το Κύπελλο εκ των πραγμάτων ήταν ένας μεγάλος στόχος για τον Παναθηναϊκό. Το γεγονός όμως ότι νωρίς στον θεσμό φέρνει την ομάδα σε μια διπλή «μάχη» με τον Ολυμπιακό, δίνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα σ’ αυτό το ντέρμπι; Ή αντιμετωπίζετε το παιχνίδι σαν όλα τα υπόλοιπα;
«Αν θέλω να είμαι διπλωμάτης και πω ότι όλα τα παιχνίδια τα βλέπεις με τον ίδιο τρόπο, θα πω ψέματα. Φυσικά κι ένα τέτοιο παιχνίδι -θέλεις δεν θέλεις- έχει διαφορετική, όχι σημασία, αλλά αντιμετώπιση. Χρειάζεται πολύ περισσότερη συγκέντρωση και πολύ καλύτερη προετοιμασία. Δεν είναι τόσο η προετοιμασία σε επίπεδο προπόνησης όσο η προετοιμασία ψυχικά. Είναι μια περίοδος με συνεχόμενα και σημαντικά παιχνίδια. Δεν μπορώ όμως να μείνω στο κομμάτι ότι τα πολύ σημαντικά παιχνίδια είναι τα ντέρμπι με τους δυνατούς και πιο δύσκολους αντιπάλους. Όχι, θα πω ότι πολλά πρωταθλήματα κρίνονται κι από παιχνίδια που θεωρούσες λιγότερο σημαντικά και μπορεί να έχανες βαθμούς, που στο τέλος θα έκριναν το πρωτάθλημα. Πιστεύω ότι όλα τα παιχνίδια έχουν σημασία και μακάρι να τα κερδίζαμε όλα ανεξαρτήτως αντιπάλου. Αυτός είναι ο στόχος μας άλλωστε. Πιστέψτε με, κανείς ποδοσφαιριστής δεν θέλει να μπαίνει στο γήπεδο και να λέει “ας πάρουμε ένα Χ”. Όλοι μπαίνουν για να κερδίζουν και όλοι διεκδικούν μια μπάλα. Θέλουν να κερδίσουν για να διεκδικήσουν τον στόχο τους».
Πρόκειται για ένα ντέρμπι με ιδιαιτερότητες δεδομένου ότι οι ομάδες προέρχονται από σερί παιχνίδια ανά τρεις ημέρες. Τι θα παίξει ρόλο στην τελική έκβαση;
«Επειδή είναι συνεχόμενα τα παιχνίδια, χρειάζεται ο καθένας μας να εκμεταλλευτεί όσο περισσότερο χρόνο μπορεί για να προετοιμαστεί για αυτά τα ματς: να κάνει σωστή αποκατάσταση και προετοιμασία. Εκεί είναι το κλειδί. Επίσης, τακτικά μπορεί να βοηθήσουν οι αλλαγές που θα κάνει, είτε ο ένας προπονητής, είτε ο άλλος, αλλά πιο πολύ έχει να κάνει με την ψυχολογία της ομάδας και με τη φόρτιση που έχει κάθε ομάδα και κάθε ποδοσφαιριστής. Όλοι προέρχονται από συνεχόμενα παιχνίδια, ενώ ακολουθεί κι άλλο ένα ντέρμπι μετά. Όλα αυτά είναι ψυχικά αποθέματα που αφήνεις στο γήπεδο για 95-100 λεπτά. Πάντως, όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα παιχνίδια και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την πρόκριση».
Οι άδειες εξέδρες αποτελούν ένα μειονέκτημα;
«Δυστυχώς δεν έχουμε κόσμο στο γήπεδο, κι αυτό είναι ένα μείον. Δεν είναι μόνο η βοήθεια που δημιουργούν οι φίλαθλοι εκείνη τη στιγμή που σε σπρώχνουν, είναι γενικά αυτή η ομορφιά του ποδοσφαίρου με τα γήπεδα να είναι γεμάτα με κόσμο. Δυστυχώς όμως αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή».
Το γεγονός ότι και οι δύο ομάδες έχουν αλλάξει προπονητή κάνει λίγο πιο απρόβλεπτο αυτό το ντέρμπι;
«Ίσως ναι. Εμείς όμως δεν το βλέπουμε έτσι. Είναι μια σειρά δύο δύσκολων αγώνων με έναν σημαντικό και δυνατό αντίπαλο. Εμείς ως ποδοσφαιριστές έχουμε μια προετοιμασία για το παιχνίδι. Μας καθοδηγεί ο προπονητής, μας δείχνει τα αδύναμα και τα δυνατά σημεία του αντιπάλου και ο καθένας μας προετοιμάζεται σε ψυχικό επίπεδο…».
Το φορτωμένο πρόγραμμα θεωρείς ότι έχει μετατρέψει σε έναν αγώνα αντοχής για τους μεγάλους τον δρόμο προς τους τίτλους;
«Σίγουρα ναι. Βλέπετε ότι πολλά είναι τα παιχνίδια που προς το τέλος γίνονται ζημιές. Θέλει σωστή διαχείριση και μέσα στο παιχνίδι. Πρέπει να καταλάβεις ότι δεν μπορείς σε όλο το παιχνίδι να παίζεις σε τρελό ρυθμό. Στο τέλος μπορεί να την πληρώσεις. Χρειάζεται σωστή διαχείριση και έξυπνο τρόπο παιχνιδιού».
Έχουν ανέβει οι λεγόμενες «μικρομεσαίες» ομάδες ή μήπως τα συνεχόμενα παιχνίδια έχουν φέρει σε πιο δύσκολη θέση τους «μεγάλους»;
«Οι μικρομεσαίες ομάδες όταν παίζουν με τις μεγάλες ομάδες δεν έχουν ανάγκη να κρατάνε την μπάλα. Αυτό σημαίνει ότι με το να στέκονται στο δικό τους μισό ή λίγο πιο ψηλά μπορεί να παίρνουν χρόνο, να πηγαίνουν πιο σβηστά και να έχουν περισσότερη ενέργεια, είτε στην κόντρα επίθεση, είτε προς το τέλος των αγώνων. Τους είναι πιο δύσκολο να κρατήσουν μπάλα στην πίεση. Πιστεύω ότι αυτός είναι ένας απ’ τους λόγους που οδήγησε τις μεγάλες ομάδες, είτε να χάσουν βαθμούς, είτε να κινδυνεύσουν. Οι μεγάλες ομάδες έχουν ανάγκη να έχουν την κατοχή της μπάλας, που εγώ προσωπικά δεν συμφωνώ 100% μ’ αυτό. Κάποιες φορές πρέπει να φέρεσαι πολύ έξυπνα μέσα στο γήπεδο. Αν μια ομάδα για παράδειγμα κάθεται με έντεκα παίκτες στην περιοχή της, κάποια στιγμή με ένα διώξιμο μπορεί να κάνει μια κόντρα και να δεχτείς ένα χαζό γκολ. Πρέπει να τους βγάλεις από εκεί. Πρέπει να βρεις τρόπους, ώστε να δημιουργήσεις χώρους. Έχουμε ένα κόλλημα ότι πρέπει να πνίγουμε τον αντίπαλο και να έχουμε 100% την κατοχή. Γενικά οι μεγάλες ομάδες είναι λίγο αιχμάλωτες σ’ αυτό…».
Πριν από λίγο καιρό