Σημαντική απόφαση για τα ορυκτά καύσιμα – Αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις

Σημαντική απόφαση για τα ορυκτά καύσιμα – Αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις

Οι αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις θα προβούν σε ενέργειες με στόχο τη μείωση των εκπομπών κατά 43% έως το 2030 και την επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών έως το 2050. Κατά το κλείσιμο της Διάσκεψης COP28 του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι, οι εκπρόσωποι της ΕΕ, συνεργαζόμενοι με εταίρους από όλο τον κόσμο, κατάφεραν να διατηρήσουν εν ζωή την δυνατότητα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της παγκόσμιας μέσης αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Επικεντρώντας ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τα μέρη συμφώνησαν να επιταχύνουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα την επόμενη δεκαετία, να αναλάβουν δράση για τη μείωση των εκπομπών κατά 43% έως το 2030, και να οδηγήσουν τον κόσμο προς την πραγματοποίηση μηδενικών καθαρών εκπομπών έως το 2050, βασιζόμενοι στην καλύτερη διαθέσιμη επιστημονική γνώση. Διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν την άμεση μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και προτείνουν μια πολυμερή συμφωνία με σκοπό την ταχεία μείωση των εκπομπών, με τον απόλυτο στόχο τη μηδενική εκπομπή έως το 2050, και με έναν ενδιάμεσο στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 43% έως το 2030.

Εικόνα

Ωστόσο, υπάρχουν και εκτιμήσεις που αναφέρονται στην απόφαση των παγκόσμιων ηγετών σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα, και παρόλο που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, την μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και την επιτάχυνση των προσπαθειών για τη σταδιακή μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τη χαρακτηρίζουν ως μία γενικόλογη δήλωση που δίνει συμβουλές, παρά μία οριστική απόφαση.

Εικόνα

Η COP28 ολοκλήρωσε τον πρώτο παγκόσμιο απολογισμό βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού. Οι στόχοι της Παγκόσμιας Δέσμευσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ενεργειακή Απόδοση, που υποστηρίζονται από την Επιτροπή, έχουν μεταφραστεί στα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Απολογισμού. Όλα τα μέρη έχουν δεσμευτεί να τριπλασιάσουν την παγκόσμια χωρητικότητα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να διπλασιάσουν το ρυθμό βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030. Αυτό προάγει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον, υπάρχει συμφωνία για τον χειρισμό των εκπομπών μεθανίου και άλλων μη-CO2 εκπομπών κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας και για την σταδιακή κατάργηση των αναποτελεσματικών επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων που δεν αντιμετωπίζουν την ενεργειακή φτώχεια ή τη δίκαιη μετάβαση όσο το δυνατόν συντομότερα.

Εικόνα

Ο Παγκόσμιος Απολογισμός αναφέρει ότι η παρούσα κατάσταση του κόσμου δεν συμβαδίζει με την απαραίτητη μείωση των εκπομπών στο επίπεδο που απαιτείται για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Ως αποτέλεσμα, τα συμβεβλημένα μέρη συμφώνησαν σε ένα σχέδιο δράσης για να επανέλθουν στον σωστό δρόμο, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας ευθυγράμμισης των εθνικών τους στόχων και μέτρων με τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού. Τα μέρη θα πρέπει να υποβάλουν τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές τους (NDC) έως το 2035, πριν από την COP30, δηλαδή εντός δύο ετών, και αυτές θα πρέπει να συμπίπτουν με την καλύτερη επιστημονική γνώση και τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Απολογισμού.

Εικόνα

Τα τελικά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων της COP28 πηγαίνουν πέρα ​​από τις πολλαπλές συμφωνίες που επετεύχθησαν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για τη Δράση για το Κλίμα, στην οποία η Πρόεδρος von der Leyen συμμετείχε. Στις 2 Δεκεμβρίου, η Πρόεδρος ξεκίνησε την Παγκόσμια Δέσμευση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ενεργειακή Απόδοση, σε συνεργασία με την Προεδρία της COP28, με στόχο τον τριπλασιασμό της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον διπλασιασμό των μέτρων ενεργειακής απόδοσης έως το 2030, δημιουργώντας τις βάσεις για επόμενες διαπραγματεύσεις σε αυτό το θέμα. Επιπλέον, η Πρόεδρος ανακοίνωσε τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Εικόνα

Η φετινή Διάσκεψη για το Κλίμα αποτελεί έναν ισχυρό καταλογισμό εμπειριών για τις επερχόμενες διασκέψεις σε συνάρτηση με το κλίμα, και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, το COP29 που θα λάβει χώρα στο Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να εδραιώσει την απόφαση για την άμεση εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων προς την κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ