Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια φθίνουσα τάση στις γεννήσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ένα ψηφιακό δελτίο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο αριθμός των γεννήσεων στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1980 και συνεχίζει να πέφτει. Παράλληλα, ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι τα ζευγάρια πολλές φορές αποφασίζουν να έχουν λιγότερα παιδιά και σε μεγαλύτερη ηλικία από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό συνεπάγεται ότι ο πληθυσμός μειώνεται και γερνάει, καθώς οι γενεές που γεννήθηκαν μετά τη δεκαετία του 1950 έχουν λιγότερα παιδιά. Επιπλέον, η μείωση του πληθυσμού συνιστά πρόβλημα για την οικονομία και το κοινωνικό σύστημα της χώρας.
Οι προβλέψεις για το μέλλον δείχνουν ότι ο αριθμός των γεννήσεων δεν αναμένεται να αυξηθεί στα επίπεδα που είχαν πριν από την πανδημία. Αυτό οφείλεται στη συνεχιζόμενη μείωση του πληθυσμού αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς και στο γεγονός ότι οι νεότερες γενιές δεν αποκτούν τόσα πολλά παιδιά όσο οι προηγούμενες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σταθερή μείωση της γεννητικότητας της χώρας.
Αν και η μετνάστευση μπορεί να επηρεάσει τη μείωση του πληθυσμού, σύμφωνα με τον καθηγητή Δημογραφίας Βύρων Κοτζαμάνη, δεν αρκεί για να αντισταθμίσει τη φυσική μείωση του πληθυσμού. Επίσης, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη ότι η μετνάστευση επηρεάζει επίσης τις ηλικίες του πληθυσμού, με την αύξηση των ηλικιών των μεταναστών να καθυστερεί τη μείωση της πληθυσμιακής γήρανσης.