Όταν κάποιος επισκέπτεται το Ολυμπιακό Κέντρο μπιτς βόλεϊ, συναντά πεταμένα μπάζα και κατεστραμμένες υποδομές, σπασμένα τζάμια και έναν τεράστιο σκουπιδότοπο.
Αυτή η εγκατάσταση, που χτίστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της και φαίνεται να μοιάζει με έναν σκουπιδότοπο. Αυτό το φαινόμενο έχει επιβεβαιωθεί πρόσφατα με τις ζημιές που έχουν προκληθεί και στα πανάκριβα στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ.
UEFA: Η μεγάλη Πέμπτη και η σημασία για το ranking της Ελλάδας (pic)
Ο φακός του in βρέθηκε στους χώρους της πρώην ολυμπιακής εγκατάστασης στην Καλλιθέα και κατέγραψε την καταστροφή που έχει υποστεί, σχεδόν 20 χρόνια μετά τα εγκαίνια του «σπιτιού» του μπιτς βόλεϊ. Αυτή η εγκατάσταση μάγεψε τότε τους Έλληνες και ξένους θεατές, καθώς βρίσκεται σε μια μοναδική τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα.
Εικόνες ντροπής – Δείτε αποκαλυπτικό βίντεο
Η ακριβής άμμος που έγινε… χωράφι
Εκεί που κάποτε υπήρχε ακριβής χαλαζιακή άμμος, τώρα βρίσκονται σκουπίδια και δέντρα, τα οποία με την πάροδο των χρόνων έχουν φυτρώσει.
Όπως ανέφερε ο τότε διευθυντής της εγκατάστασης Αλέκος Παρασκευόπουλος, για να αγοραστεί η ειδική άμμος, χρησιμοποιήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
“Θυμάμαι ότι για την άμμο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ξοδεύτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και ακόμα και σήμερα, όποιος περπατήσει στην περιοχή μπορεί να διαπιστώσει την υψηλή ποιότητα” ανέφερε κάποτε ο Παρασκευόπουλος. Αυτό έδειξε τη λογική που υπήρχε τότε σε σχέση με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και την ελληνική κυβέρνηση: να πληρώνεται για τα καλύτερα δυνατά, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν έρευνες σχετικά με το μέλλον των εγκαταστάσεων.
Ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε η μετατροπή σε δικαστήρια
Πριν μερικά χρόνια, το 2016, η κυβέρνηση προτίμησε να δώσει μια διαφορετική χρήση στα εγκαταλελειμμένα ακίνητα.
Με τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή, η πρώην ολυμπιακή εγκατάσταση θα παραχωρούνταν για 20 χρόνια στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να μετατραπεί σε δικαστήρια και χώρους κράτησης.
Ο στόχος ήταν η δημιουργία δικαστηρίων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν έναν μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων και μαρτύρων. Ωστόσο, αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και δεν υπήρξε περαιτέρω πρόοδος σε αυτήν την προσπάθεια.
Η προσπάθεια του μπιτς χάντμπολ το 2019
Ο μελλοντικός ρόλος της εγκατάστασης ήταν αβέβαιος, καθώς η λάμψη των Ολυμπιακών Αγώνων είχε σβήσει.
Είναι μια μόνιμη εγκατάσταση σε έναν χώρο που δεν έχει την καλύτερη πρόσβαση και ο ειδικός της χαρακτήρας την περιορίζει κυρίως για συναυλίες, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.
Ωστόσο, στην Ελλάδα της κρίσης που ακολούθησε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όλα τα σχέδια για εκμετάλλευση της παρέμειναν απλώς στα χαρτιά και στις συζητήσεις.
Οι μόνες προσπάθειες για να δοθεί ενέργεια στο Ολυμπιακό Κέντρο μπιτς βόλεϊ έγιναν από αθλητικές ομοσπονδίες που διοργάνωσαν αγώνες.