Η εξήγηση της έννοιας της Άμυνας στο Ποινικό Δίκαιο

Η εξήγηση της έννοιας της Άμυνας στο Ποινικό Δίκαιο

Στο παρόν άρθρο, θα αναλύσουμε την έννοια της άμυνας στο ποινικό δίκαιο και θα παρουσιάσουμε παραδείγματα που εξηγούν τα άρθρα του ποινικού κώδικα σχετικά με αυτήν.

Στο γενικό μέρος του ποινικού κώδικα, υπάρχει το άρθρο 14.1 που ορίζει ότι έγκλημα είναι πράξη άδικη και καταλογίσιμη στον δράστη της και επιβάλλεται τιμωρία από τον νόμο. Το έγκλημα ποικίλει σε πολλά είδη, όπως οργανωμένο, ηλεκτρονικό, οικονομικό, εμπορικό, λευκού περιλαίμιου, εγκλήματα κατά της ζωής, κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα, κατά της γενετήσιας ελευθερίας, κατά της τιμής, κατά της ιδιοκτησίας, κατά των περιουσιακών δικαιωμάτων κ.λπ.

Η έννοια της άμυνας ορίζεται στο άρθρο 22 του ποινικού κώδικα. Σύμφωνα με αυτό, η πράξη που πραγματοποιείται για να αμυνθούμε και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας ή άλλους από άδικη και παρούσα επίθεση δεν θεωρείται άδικη. Επιπλέον, αναφέρεται ότι η άμυνα πρέπει να είναι αναγκαία και να προξενεί την αναγκαία βλάβη στον επιτιθέμενο. Επίσης, καθορίζονται οι παράμετροι που καθορίζουν το αν μια πράξη ξεπερνά τα όρια της άμυνας.

Στο άρθρο 23 αναφέρεται ότι όποιος υπερβαίνει τα όρια της άμυνας τιμωρείται, εκτός αν η υπέρβαση γίνει λόγω φόβου ή ταραχής που προκλήθηκε από την επίθεση. Επίσης, το άρθρο 24 καθορίζει ότι όποιος προκαλεί την επίθεση του άλλου για να διαπράξει εναντίον του αξιόποινη πράξη με το πρόσχημα της άμυνας δεν απαλλάσσεται από την ποινή.

Επιπλέον, το άρθρο 25 ορίζει ότι δεν είναι άδικη η πράξη που τελείται για να αποτρέψει παρόντα και αναπότρεπτο κίνδυνο που απειλεί το πρόσωπο ή την περιουσία του ίδιου ή άλλου, αν η βλάβη που προκλήθηκε στον άλλο είναι σημαντικά μικρότερη από τη βλάβη που απειλήθηκε.

Δείτε περισσότερα σχετικά με την άμυνα στον ποινικό κώδικα στα άρθρα του επίτιμου εκπαιδευτή της Krav Maga Protection International® κ. Ευθύμιου Μπλιάμπτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ