Περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας 2023: Οι αναφορές αυξήθηκαν ραγδαία μετά την πανδημία
Χιλιάδες είναι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα τα τελευταία χρόνια, ενώ τουλάχιστον 466 γυναίκες έχουν εγγραφεί στην κρυφή εφαρμογή “Panic Button” από τον Μάρτιο έως και τον Ιούλιο του 2023. Το περιστατικό με την κακοποίηση μιας 43χρονης αστυνομικού στη Λάρισα έφερε ξανά στο προσκήνιο τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με ανησυχητικά στοιχεία. Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν ραγδαία μετά την πανδημία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Ιούλιο 2022, καταγγέλθηκαν 2.798 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Το πρώτο επτάμηνο του 2021 έφτασε τα 3.364 περιστατικά, ενώ το πρώτο επτάμηνο του 2022 ο αριθμός διπλασιάστηκε φτάνοντας τα 6.204. Για το 2023, το πρώτο επτάμηνο καταγράφηκαν 5.694 περιστατικά. Σχετικά με την εφαρμογή “Panic Button”, η οποία λειτουργεί πιλοτικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη από τον Μάρτιο του 2023, 466 παθούσες έχουν ζητήσει να τη λάβουν, με 47 να την ενεργοποιούν καθώς βρίσκονταν σε κίνδυνο.
Το “Panic Button” δεν ανιχνεύεται από τρίτα πρόσωπα στο κινητό
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, το “Panic Button” είναι μία κρυφή εφαρμογή που δεν είναι ανιχνεύσιμη από τρίτα πρόσωπα που έχουν πρόσβαση στο κινητό. Μέχρι τον Ιούλιο του 2023, 466 γυναίκες σε Αττική και Θεσσαλονίκη έχουν εγγραφεί στην εφαρμογή, με 47 να την ενεργοποιούν λόγω κινδύνου για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητά τους και να καλούν την Ελληνική Αστυνομία.
«Κάθε γυναίκα που φτάνει σε αστυνομικό τμήμα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ενημερώνεται για την ύπαρξη της εφαρμογής και ρωτάται αν επιθυμεί να την λάβει και εφόσον επιθυμεί, λαμβάνει την εφαρμογή αυτή», πρόσθεσε η κα Δαμογλίδου.