Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, τον οποίο μεταδίδουν τα κουνούπια. Οι ηλικιωμένοι και όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα είναι περισσότερο ευάλωτοι. Έχουν ήδη καταγραφεί δύο θάνατοι και μια νοσηλεύται σε ΜΕΘ. Οι περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα είναι οι ΠΕ Λάρισας, Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών, Καρδίτσας και Καβάλας.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου κυκλοφορεί έντονα σε οκτώ δήμους: Νέστο, Καρδίτσα, Μουζάκι, Παλαμά, Λάρισα, Βέροια, Πέλλας και Ηράκλεια. Πάνω από 1.400 άτομα έχουν μολυνθεί στην Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Οι αρχές προτείνουν μέτρα προστασίας και προειδοποιούν για τα συμπτώματα. Η Λάρισα και η Ημαθία έχουν τεθεί σε καραντίνα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Προφυλάξεις και επιθεώρηση μονάδων αίματος
Με την επιβεβαίωση ενός κρούσματος, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ενημέρωσε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το οποίο τέθηκε σε καραντίνα από το προηγούμενο Σάββατο. Νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης που είχαν λάβει αίμα από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ενημερώθηκαν να ελέγξουν τις μονάδες αίματος και τις παράγωγές τους. Τα δείγματα μεταφέρθηκαν για έλεγχο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Επίσης, όλοι οι αιμοδότες στα γενικά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία θα εξετάζονται για τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Έως τώρα έχουν καταγραφεί 11 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, με δύο θανάτους. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν εμφανίσει συμπτώματα από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, ενώ ο ιός είναι διαδεδομένος και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ουγγαρία. Η προληπτική επιτήρηση της νόσου, η καταπολέμηση των κουνουπιών και η προσωπική προστασία από τα κουνούπια είναι σημαντικά μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.