Στο Palavela του Τορίνο, μπροστά σε ελληνικές σημαίες που δεν σταμάτησαν λεπτό να τραγουδούν, η Εθνική ανδρών πάλεψε μέχρι το τελευταίο ακουμπισμό της μπάλας στο τάραφλεξ. Δεν τα κατάφερε. Η Φινλανδία πήρε το τάι μπρέικ με 15-13 και μαζί το εισιτήριο για τα προημιτελικά του EuroVolley 2026, αφήνοντας την «γαλανόλευκη» εκτός οκτάδας στη νοκ άουτ φάση των «16».

Πρώτο σετ: μπλοκ και ψυχραιμία

Το ματς άρχισε ιδανικά για την ομάδα του Κώστα Χριστοφιδέλη. Αξιοποιώντας το σερβίς του Μάρκου για τον πρώτο άσο του αγώνα καθώς και τα τελειώματα από τους Βουλκίδη και Ράπτη, το ελληνικό συγκρότημα προηγήθηκε γρήγορα με 5-1. και, εκμεταλλευόμενη τα φινλανδικά λάθη, έφτασε στο 13-6 και στο 15-8.

Η απάντηση των Σκανδιναβών ήρθε με τους Μάρτιλα και Λίντκβιστ, που μείωσαν σε 20-21. Στο φινάλε όμως η Εθνική κράτησε το κεφάλι της ψηλά, με δυνατά χτυπήματα στη διαγώνιο και καθαρό μυαλό: 25-22.

Δεύτερο σετ: η Φινλανδία ισοφαρίζει

Το δεύτερο σετ ήταν άλλη ιστορία. Οι Φινλανδοί κυριάρχησαν στο μπλοκ και κοντά στο φιλέ, ανέβασαν την ένταση στα χτυπήματά τους και δυσκόλεψαν αφόρητα την ελληνική υποδοχή. Με πρωταγωνιστή τον Μάρτιλα στην επίθεση, η ομάδα υπό την καθοδήγηση του Όλι Κούναρι έχτισε σημαντική διαφορά φτάνοντας στο 15-9 και εν συνεχεία στο 24-14., με τον μοναδικό αξιόπιστο πόρο της Ελλάδας να είναι ο πρώτος χρόνος.

Βουλκίδης και Πρωτοψάλτης μείωσαν, το σερβίς του Μάρκου όμως κατέληξε άουτ — 25-16, 1-1.

Τρίτο σετ: πάλι μπροστά

Στο τρίτο, οι διεθνείς έσφιξαν την υποδοχή και με τους Ράπτη και Μάρκου ξανά σε πρώτο ρόλο κράτησαν διαφορά 2-3 πόντων (12-9), φτάνοντας στο +4 για το 15-11 και το 19-15. Ο Νόοα Μάρτιλα απάντησε με δύο συνεχόμενους άσους και μείωσε σε 19-18, όμως τρία «δώρα» από το φινλανδικό σερβίς και ένας εντυπωσιακός πρώτος χρόνος του Πιτακούδη έκλεισαν το σετ 25-22.

Τέταρτο σετ: χαμένη ευκαιρία

Το τέταρτο πήγε πόντο-πόντο ως το 9-9. Διαδοχικοί πόντοι από τον Μάρκου, συμπεριλαμβανομένου ενός εντυπωσιακού άσου, έδωσαν το προβάδισμα με 11-10 στην ελληνική ομάδα, προτού οι Φινλανδοί αντιδράσουν και περά μπροστά με 16-13. σε κρίσιμο σημείο.

Η ελληνική αντίδραση ήταν καταιγιστική: Πρωτοψάλτης και Πιτακούδης ισοφάρισαν σε 16-16, ο τελευταίος έβγαλε μονό μπλοκ εν κινήσει, και με πόντο του Βουλκίδη, τριπλό ελληνικό μπλοκ και χτύπημα του Γαλιώτου, η Ελλάδα προηγήθηκε 21-20. Στα κρίσιμα σημεία όμως οι Φινλανδοί στάθηκαν πιο τυχεροί — δύο διαδοχικά άουτ του Μάρκου — 25-23.

Τάι μπρέικ: 15-13 και τέλος

Στο πέμπτο σετ η Φινλανδία προηγήθηκε 3-1, 5-3 και 7-4. Το τάιμ άουτ του Χριστοφιδέλη ηρέμησε τους παίκτες του: δύο πόντους του Πιτακούδη στον πρώτο χρόνο και έναν του Πρωτοψάλτη από τη διαγώνιο έφεραν το 7-7. Ο Γιόκελα έγραψε το 9-7 με προσωπικές ενέργειες, ο Χανδρινός και ο Πιτακούδης ισοφάρισαν σε 10-10. Από εκεί και πέρα οι δύο ομάδες πήγαιναν μαζί, με τους Φινλανδούς να κερδίζουν τις λεπτομέρειες: 15-13.

Τα σετ: 22-25, 25-16, 22-25, 25-23, 13-15.

Τι αφήνει πίσω της η διοργάνωση

Η Εθνική είχε φτάσει στους «16» με τρεις συνεχόμενες νίκες και την 3η θέση στον Α’ όμιλο της Μόντενα. Η προετοιμασία για το νοκ άουτ συνεχίστηκε το Σάββατο (19/9), με πρόγραμμα με βάρη και προπόνηση στο γήπεδο της μπασκετικής ομάδας του Τορίνο.

Η φάση των «16» μοιράστηκε ανάμεσα σε Τορίνο και Σόφια, με τέσσερις αγώνες σε κάθε πόλη. Στο πρόγραμμα του Τορίνο ακολουθεί Ιταλία – Δανία (22.05), ενώ τη Δευτέρα παίζουν Βέλγιο – Τσεχία (17.00) και Σλοβενία – Σερβία (22.00). Στη Σόφια, η Πολωνία νίκησε τη Λετονία 3-0 και η Γερμανία τη Βουλγαρία 3-2, ενώ την Κυριακή αγωνίζονται Ουκρανία – Ρουμανία (16.00) και Γαλλία – Πορτογαλία (19.00).