Η ένταση κυριάρχησε στους δρόμους της Παμπλόνα το Σάββατο 11 Ιουλίου 2026, κατά την πέμπτη ημέρα του φεστιβάλ Σαν Φερμίν. Ένας δρομέας δέχθηκε χτύπημα στο πρόσωπο από κέρατο ταύρου, σε ένα περιστατικό που χαρακτηρίστηκε από τη βιαιότητά του, καθώς το ζώο προκάλεσε διαμπερές τραύμα.
Η επικίνδυνη διαδρομή των 875 μέτρων
Η διαδρομή από τους στάβλους έως την αρένα ολοκληρώθηκε σε 2 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα. Οι ταύροι της εκτροφής José Escolar δημιούργησαν απρόβλεπτες συνθήκες για τους συμμετέχοντες, καθώς άρχισαν να διαχωρίζονται μετά την οδό Mercaderes. Αυτή η διάσπαση της αγέλης αύξησε κατακόρυφα τον κίνδυνο, με πολλούς δρομείς να βρίσκονται εκτεθειμένοι στα στενά.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ναβάρα (HUN) μεταφέρθηκαν συνολικά έξι άτομα, ενώ η ιατρική φροντίδα κάλυψε συνολικά 14 τραυματίες. Εκτός από το χτύπημα στο πρόσωπο, οι γιατροί αντιμετώπισαν περιστατικά με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και θωρακικά τραύματα. Στη διάσημη στροφή που οδηγεί στην οδό Εσταφέτα, αρκετοί ταύροι γλίστρησαν στο λιθόστρωτο, παρασύροντας στο έδαφος όσους βρίσκονταν κοντά τους. Το συγκεκριμένο σημείο θεωρείται διαχρονικά το πιο επικίνδυνο, καθώς ο συνδυασμός της υψηλής ταχύτητας και της απότομης αλλαγής κατεύθυνσης οδηγεί συχνά σε πτώσεις.
One runner was gored in the face and 12 others were injured during Saturday’s chaotic bull run at Spain’s San Fermin festival in Pamplona. Six bulls charged through packed streets, knocking runners to the ground as the annual eight-day festival continued pic.twitter.com/y3eKAAhFHU
— TRT World (@trtworld) July 11, 2026
Το ιστορικό των τραυματισμών
Αν και οι τραυματισμοί από πτώσεις και χτυπήματα είναι συχνοί, ο θάνατος από ταύρο παραμένει σπάνιος, με τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό το 2009. Παρά την επικινδυνότητα, το φεστιβάλ προσελκύει χιλιάδες τουρίστες και ντόπιους, ενώ σχεδόν 300 περιστατικά καταγράφονται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Πολλοί συμμετέχοντες εμφανίζονται απροετοίμαστοι, αγνοώντας την εγγύτητα των ζώων, ενώ τα ζώα συχνά σπρώχνουν τους ανθρώπους αντί να τους χτυπούν με τα κέρατα. Παρά το βίαιο περιστατικό, οι εκδηλώσεις του Σαν Φερμίν συνεχίστηκαν κανονικά, περιλαμβάνοντας παιδικές δραστηριότητες και παραστάσεις δρόμου.
Un corredor se queda atrapado entre el cabestro y el toro, pero logra salir y mantenerse en la carrera.#Encierro5RTVE https://t.co/Q3UOSWnQLh pic.twitter.com/GtNGFMgOfu
— RTVE (@rtve) July 11, 2026