Νέο Σύστημα Φώτων Κυκλοφορίας με 4 Χρώματα: Μια Καινοτόμος Μέθοδος Σηματοδότησης

Νέο Σύστημα Φώτων Κυκλοφορίας με 4 Χρώματα: Μια Καινοτόμος Μέθοδος Σηματοδότησης

Σύστημα φώτων κυκλοφορίας με 4 χρώματα: Ποια είναι η σημασία του τέταρτου χρώματος

Προτείνεται η προσθήκη ενός τέταρτου φωτεινού σηματοδότη από ερευνητές, με στόχο τη βελτιστοποίηση της ροής της κυκλοφορίας μέσω τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για μια επαναστατική αλλαγή στους φωτεινούς σηματοδότες. Σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, το καινοτόμο αυτό σύστημα σηματοδότησης αποσκοπεί στην εξάλειψη της κυκλοφοριακής συμφόρησης με τον συγχρονισμό του με τα αυτόνομα οχήματα μέσω του “τεχνητά ευφυούς λευκού φωτός” στις διασταυρώσεις. Το τέταρτο αυτό φως θα εξυπηρετεί ειδικά τα αυτόνομα οχήματα, συνεργαζόμενο αρμονικά με τα υπολογιστικά τους συστήματα.

Μέσω δοκιμών σε περιβάλλον προσομοίωσης μικρής κυκλοφορίας, ο αρχηγός ερευνητής Ali Hajbabaie και η ομάδα του απέδειξαν ότι το λευκό φώς όχι μόνο βελτιώνει τη ροή της κυκλοφορίας, αλλά μειώνει επίσης την κατανάλωση καυσίμων ελαττώνοντας τα “στοπ-και-πήγα” κινήματα. Το σύστημα βασίζεται στην επικοινωνία αυτόνομων οχημάτων με ένα κεντρικό υπολογιστικό σύστημα, το οποίο ελέγχει τους “έξυπνους” φωτεινούς σηματοδότες. Όταν αρκετά αυτόνομα οχήματα πλησιάζουν μια διασταύρωση, ενεργοποιείται το λευκό φώς, καθοδηγώντας τα αυτοκίνητα και τους οδηγούς αποτελεσματικά.

Σήμανση με τα Φώτα

Τα κόκκινα φώτα συνεχίζουν να σημαίνουν stop. Τα πράσινα φώτα συνεχίζουν να σημαίνουν “προχώρα”. Τα λευκά φώτα καθοδηγούν τους οδηγούς των αυτόνομων οχημάτων να ακολουθήσουν το όχημα μπροστά τους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το προτεινόμενο σύστημα προσαρμόζεται δυναμικά στις συνθήκες κυκλοφορίας, επιστρέφοντας στα συνηθισμένα κόκκινα, πορτοκαλί και πράσινα φώτα όταν οι οδηγοί ανθρώπους κυριαρχούν στον δρόμο. Παρόλο που η εφαρμογή του μπορεί να πάρει χρόνο, ο Hajbabaie και η ομάδα του εξετάζουν τις ευκαιρίες για πειραματική εφαρμογή του συστήματος. Τα πλεονεκτήματα του συστήματος σηματοδότησης με τεχνολογία νοημοσύνης περιλαμβάνουν τη μείωση της συμφόρησης, τη μειωμένη κατανάλωση καυσίμων και την ομαλότερη ροή κυκλοφορίας, υποδηλώνοντας ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την αστική κινητικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ