Σύλια Βίγκα: Να αφήσουμε κάτι σημαντικό για τις επόμενες Νεάνιδες – Στόχος η άνοδος στο Ευρωμπάσκετ U18 Β’ Κατηγορίας

Σύλια Βίγκα: Να αφήσουμε κάτι σημαντικό για τις επόμενες Νεάνιδες – Στόχος η άνοδος στο Ευρωμπάσκετ U18 Β’ Κατηγορίας

«Θέλουμε να αφήσουμε κάτι πίσω μας για τις επόμενες γενιές»

Η Εθνική Νεανίδων ετοιμάζεται για την πιο κρίσιμη αποστολή της. Το Ευρωμπάσκετ U18 Β’ Κατηγορίας ξεκινά την Παρασκευή 31 Ιουλίου στην Τουλτσέα της Ρουμανίας, με την ελληνική ομάδα να στοχεύει στην άνοδο στην κορυφαία κατηγορία.

Η Σύλια Βίγκα, μιλώντας στην ιστοσελίδα της ΕΟΚ, έδωσε το σύνθημα. «Να αφήσουμε κάτι σημαντικό για τις επόμενες Νεάνιδες», είπε χαρακτηριστικά. Η 17χρονη γκαρντ, που αγωνίζεται στο Wagner College, θέλει αυτό το καλοκαίρι να μείνει στην ιστορία του γυναικείου μπάσκετ.

Το μεγάλο πλεονέκτημα

Η προετοιμασία κράτησε αρκετές εβδομάδες. Φιλικά με Βουλγαρία και Σερβία στη Θεσσαλονίκη, αγώνες στην Ιταλία κόντρα στη «Σκουάντρα Ατζούρα» και ένα τελευταίο προπονητικού χαρακτήρα φιλικό με τη Ρουμανία στην Τουλτσέα.

«Η μαχητικότητά μας είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα κι αυτό βγαίνει με διάφορους τρόπους στο παρκέ. Θέλουμε να πετύχουμε κάτι σε αυτή την Εθνική, έχουμε το πείσμα για να πετύχουμε κάτι αντίστοιχο με την Νέων Γυναικών και να δώσουμε μια καλή συνέχεια σε αυτό το καλοκαίρι, δίνοντας την ευκαιρία στην επόμενη Νεανίδων να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο», τόνισε η Βίγκα.

Η αναφορά στην Εθνική Νέων Γυναικών δεν είναι τυχαία. Η άνοδός τους στην Α’ Κατηγορία άνοιξε τον δρόμο για τις μικρότερες ηλικίες. Τώρα σειρά των Νεανίδων να κάνουν το ίδιο, με την Εθνική Κορασίδων να ακολουθεί στα τέλη Αυγούστου στα Ιωάννινα.

Στον 4ο όμιλο

Η «γαλανόλευκη» βρίσκεται στον Δ’ Όμιλο μαζί με Μεγάλη Βρετανία, Σλοβακία, Βόρεια Μακεδονία και Δανία. Πρεμιέρα την Παρασκευή 31 Ιουλίου στις 21:00 απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία.

«Τα φιλικά μας βοήθησαν πολύ, μας έκαναν καλύτερες και μάθαμε πολλά από τα λάθη μας. Είχαμε καλές και κακές στιγμές, κρατάμε τις καλές και είμαστε έτοιμες», εξήγησε η Βίγκα.

Το κλίμα στην ομάδα δείχνει άριστο. Οι παίκτριες γνωρίζονται από τα μικρά τμήματα, είτε ως αντίπαλες είτε από προηγούμενες εθνικές ομάδες. Η χημεία χτίστηκε σταδιακά.

«Η καθεμία έχει τα δικά της στοιχεία και όλες παλεύουμε για τον ίδιο στόχο. Έχουμε καταφέρει να συνδυάσουμε τα ταλέντα μας κι έχουμε αρκετά καλή χημεία, για να μπορούμε να δουλέψουμε ανταγωνιστικά. Θα συνεχίσουμε να είμαστε ανταγωνιστικές και η δουλειά μας θα βγει στο απόλυτο, τη στιγμή που θα χρειαστεί», πρόσθεσε.

Ο προπονητής Βασίλης Μασλαρινός έχει στη διάθεσή του ένα μείγμα από παίκτριες γεννημένες το 2008 και το 2009. Η Βίγκα ανήκει στις πιο έμπειρες, μαζί με τη Μαρίνα Τσιανάκα, την Έλενα Χλιαουτάκη και την Κατερίνα Υφαντοπούλου, που αγωνίζεται στο Georgia State University.

«Είναι τιμή για εμένα να φοράω άλλη μια φορά το εθνόσημο. Ρόλος μου είναι πρώτα να είμαι καλή συμπαίκτρια και ύστερα να σημειώνω καλές ατομικές επιδόσεις. Θέλω να βοηθήσω, μαζί με τις παλιότερες συμπαίκτριές μου, τα νεότερα κορίτσια, γεννημένα το 2009, να μπουν στο πνεύμα για να ανταπεξέλθουν του χρόνου, ελπίζω στη μεγάλη κατηγορία».

Για τον ρόλο του κόουτς, σημείωσε: «Ο κόουτς μας βοηθά κάθε μέρα, είναι για να βρίσκεται στο πλευρό μας και η καθημερινή στήριξή του είναι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας».

Η αυτοπεποίθηση ανεβαίνει. «Είμαι πολύ χαρούμενη που οι προπονητές μου μου δίνουν την ελευθερία των αποφάσεων. Κάθε μέρα είμαι και πιο σίγουρη για τον εαυτό μου και θέλω να αξιοποιήσω τις ευκαιρίες αυτές, για να κάνω περήφανους όσους με εμπιστεύονται».

Το ταξίδι για την Τουλτσέα ξεκινά. Η επιστροφή στην Α’ Κατηγορία είναι ο μοναδικός στόχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ