«Γ. Καραϊσκάκης»: Ομόφωνο «ναι» από ΕΟΕ, περνά στη Βουλή η αναβάθμιση των 250 εκατ. ευρώ

«Γ. Καραϊσκάκης»: Ομόφωνο «ναι» από ΕΟΕ, περνά στη Βουλή η αναβάθμιση των 250 εκατ. ευρώ

Μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση το σχέδιο για το νέο «Γ. Καραϊσκάκης». Το δρόμο για τη Βουλή άνοιξε το ομόφωνο «ναι» της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία εξουσιοδότησε τον πρόεδρό της, Ισίδωρο Κούβελο, να παραστεί στη σχετική συνεδρίαση και να συναινέσει στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση. Μαζί του θα βρεθούν ο γενικός γραμματέας Αντώνης Χανδακάς και ο αντιπρόεδρος Στέλιος Αγγελούδης.

Η συζήτηση και ψήφιση της διάταξης αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα. Το βασικό της σκέλος αφορά την αύξηση του επιτρεπόμενου ύψους δόμησης από τα 40 στα 52 μέτρα. Είναι η τεχνική προϋπόθεση για να αποκτήσει το γήπεδο δεύτερο διάζωμα, εκτοξεύοντας τη χωρητικότητά του στις 53.000 θέσεις. Ένα αίτημα χρόνων που φαίνεται πως παίρνει σάρκα και οστά.

Πρόκειται για μια επένδυση που αγγίζει τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Και είναι ένα νούμερο που έχει τη σημασία του, γιατί δεν θα επιβαρύνει ούτε στο ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα κεφάλαια προέρχονται εξ ολοκλήρου από ιδιωτικούς πόρους, από την ΠΑΕ Ολυμπιακός και τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Το ξεκαθάρισε άλλωστε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της ομάδας: «Δεν θα χρειαστεί κανένας κρατικός πόρος. Κανένας φορολογούμενος δεν θα επιβαρυνθεί», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Το σημερινό «πράσινο φως» της Ολυμπιακής Επιτροπής δεν έρχεται χωρίς αντάλλαγμα. Μετά την ψήφιση του νόμου, θα ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για τη νέα σύμβαση παραχώρησης. Σε αυτή θα αποτυπωθεί το νέο ετήσιο μίσθωμα που θα καταβάλλει η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ, διασφαλίζοντας το δικαίωμα χρήσης του χώρου για ακόμη 49 χρόνια. Μια επέκταση της αρχικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2004.

Ωστόσο, η έναρξη των μηχανημάτων αργεί ακόμα. Οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις έχουν μεταθέσει το χρονοδιάγραμμα και η έναρξη των κυρίως κατασκευαστικών έργων τοποθετείται πλέον για το καλοκαίρι του 2027. Στο μεσοδιάστημα, και για τα δύο χρόνια που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν οι εργασίες, ο Ολυμπιακός σχεδιάζει να χρησιμοποιεί το ΟΑΚΑ ως προσωρινή έδρα. Ο στόχος; Η επιστροφή στο πλήρως αναβαθμισμένο «Γ. Καραϊσκάκης» το καλοκαίρι του 2029.

Το έργο έχει ήδη εξασφαλίσει ευρεία τοπική στήριξη. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά είχε εγκρίνει νωρίτερα ομόφωνα την τροποποίηση του ύψους του γηπέδου, μια γνωμοδότηση με ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Πρόκειται για μια παρέμβαση που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπλασης για ολόκληρη την περιοχή του Φαληρικού Όρμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ