Δημήτρης Κολλάτος: Σπαραγμός στην κηδεία του σκηνοθέτη – Σε συγκίνηση τα παιδιά του (Φωτογραφίες)

Δημήτρης Κολλάτος: Σπαραγμός στην κηδεία του σκηνοθέτη – Σε συγκίνηση τα παιδιά του (Φωτογραφίες)

Στο **Α’ Νεκροταφείο Αθηνών** πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, 1 Φεβρουαρίου, η κηδεία του Δημήτρη Κολλάτου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 30 Ιανουαρίου, έπειτα από μακρά μάχη με σοβαρές ασθένειες.

Με έκδηλη συγκίνηση, συγγενείς, φίλοι και καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν για να αποχαιρετήσουν τον σπουδαίο σκηνοθέτη και δημιουργό σε κλίμα βαθιάς θλίψης.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με ανάρτηση του γιου του, Αλέξανδρου, η σορός του Δημήτρη Κολλάτου θα μεταφερθεί την επόμενη ημέρα, 2 Φεβρουαρίου, στην Αίγινα, όπου και θα ταφεί δίπλα στον γιο του Άλκη, όπως ήταν η επιθυμία του.

Οι γιοι του, Αλέξανδρος και Μάριος, παρόντες στην τελετή, μοιράστηκαν την τελευταία τους στιγμή με τον πατέρα τους, φέρνοντας στην μνήμη τους τις κοινές στιγμές που είχαν ζήσει.

Δημήτρης Κολλάτος: Η ζωή και το έργο του

Ο Δημήτρης Κολλάτος γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1937 στην Αθήνα. Το ταλέντο του στη λογοτεχνία εκδηλώθηκε νωρίς όταν το 1956, σε ηλικία μόλις 19 ετών, έγραψε την πρώτη του ποιητική συλλογή.

Το 1959, ίδρυσε το Πειραματικό Θέατρο Τσέπης, όπου ανέβασε σημαντικά έργα, όπως τη «Φαλακρή τραγουδίστρια» του Ιονέσκο και το «Τέλος του παιχνιδιού» του Σάμιουελ Μπέκετ, δημιουργώντας έναν μοναδικό θρόισμα στην ελληνική θεατρική σκηνή.

Η κριτική του καταξίωσε το θεατρικό του έργο στο Παρίσι το 1961, όπου παρουσίασε το «Ιφιγένεια εν Ταύροις», κερδίζοντας θετικές κριτικές από γνωστά γαλλικά περιοδικά.

Η σύζυγός του, Αρλέτ Μπωμάν, ήταν μοιραία παρούσα στο έργο του, συμμετέχοντας και στις ταινίες του. Εκείνος το 1962 παρουσίασε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, η οποία ανήλθε σε βραβευμένο επίτευγμα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Μέχρι το 1970, προσπάθησε να δημιουργήσει πρωτοπόρους ταινίες, όπως τη «Θάνατο του Αλέξανδρου», που απέσπασε τρία βραβεία Κριτικών. Ο Μάνος Χατζηδάκις, χαρακτηριστικά, την υπογράμμισε ως «την σημαντικότερη ταινία» του φεστιβάλ.

Κατά την περίοδο της δικτατορίας, ο Κολλάτος επέλεξε να εγκατασταθεί μόνιμα στη Γαλλία, όπου δημιούργησε το «Θέατρο της Τέχνης», παρουσιάζοντας πολυάριθμες επιτυχίες, όπως το «Γυναίκα του Σωκράτη» με την πρωταγωνίστρια σύζυγό του.

Η επιστροφή του στην Ελλάδα το 1975 τον βρήκε να δίνει ερεθίσματα στο θεατρικό και κινηματογραφικό τοπίο, με παραστάσεις που προκάλεσαν επίσης έντονες αντιδράσεις εξαιτίας του περιεχομένου τους.

Σημαντική πτυχή της δράσης του αποτέλεσε η υποστήριξη των δικαιωμάτων των αυτιστικών παιδιών, παρακινώντας τη δημιουργία ειδικών δομών στην Αίγινα.

Στη συνέχεια, παραγωγές όπως το «Ζωή με τον Άλκη» και το «Κόκκινα τριαντάφυλλα σου έκοψα» ανέδειξαν την προσωπική του ιστορία και την αφοσίωσή του στις πανανθρώπινες αξίες.

Ο Δημήτρης Κολλάτος υπηρέτησε μακροχρόνια την ελληνική τέχνη με μια πληθώρα ταινιών και θεατρικών έργων, διεθνώς αναγνωρισμένων, ενώ παρέμεινε ενεργός στους τομείς της πολιτικής σκέψης και της κοινωνικής δράσης μέχρι την τελευταία του στιγμή.

Δείτε τις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Δημήτρης Κολλάτος

Δημήτρης Κολλάτος

Δημήτρης Κολλάτος

Δημήτρης Κολλάτος

Δημήτρης Κολλάτος

Δημήτρης Κολλάτος

Δημήτρης Κολλάτος

Δημήτρης Κολλάτος

Δημήτρης Κολλάτος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ