Ο ΠΑΟΚ σήκωσε την κούπα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων φέτος, το 2026, στους Αγίους Θεοδώρους της Κορινθίας. Οι παίκτριες του έφτασαν στη νίκη στον μεγάλο τελικό του Final-8, όπου κέρδισαν τον Πρωτέα Βούλας με 89-88 ύστερα από β’ παράταση. Αυτός ο τίτλος έρχεται δεκατρία χρόνια μετά τον τελευταίο τους, το 2013, και είναι ο δεύτερος συνολικά για την ομάδα.
Η αγωνία του τελικού
Το ματς κρίθηκε στις λεπτομέρειες, με τις δυο ομάδες να παλεύουν σκληρά μέχρι το τέλος. Ο ΠΑΟΚ βρήκε τον τρόπο να πάρει τα ηνία στην παράταση και να κλείσει το παιχνίδι υπέρ του. Από την άλλη, στον μικρό τελικό για το χάλκινο, ο Παναθλητικός έβγαλε εύκολα τον Παναθηναϊκό με 77-62.
Οι πρωταθλήτριες όλα αυτά τα χρόνια
Από το 1987 που ξεκίνησε το πρωτάθλημα, διάφορες ομάδες έχουν κατακτήσει τον τίτλο. Οι Σέρρες πήραν το πρώτο, μετά ακολούθησαν οι Αγίας Παρασκευής και το ΜΕΝΤ που κυριάρχησε στα 90s με τρεις σερί. Η Ακαδημία Ηλιούπολης και ο Άρης βρέθηκαν ψηλά νωρίς.
Στα μέσα των 90s, ο Απόλλων Καλαμαριάς και οι Εσπερίδες Καλλιθέας μπήκαν στη συζήτηση, ενώ ο Ιωνικός Νικαίας κέρδισε το 1997. Οι ΔΑΣ Άνω Λιοσίων έκαναν πάρτι από το 1998 μέχρι το 2003, παίρνοντας έξι τίτλους σε οκτώ χρόνια. Ο Σπόρτιγκ πέρασε από κει το 2001, και μετά οι Εσπερίδες επέστρεψαν για δυο ακόμα.
Ο Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης πήρε δύο το 2006 και 2007, οι ΔΑΣ Άνω Λιοσίων ξανάρχισαν δυνατά μέχρι το 2011. Το Αρκάδι Ρεθύμνου και ο Απόλλων Πτολεμαΐδας διέκοψαν τη σειρά, πριν ο ΠΑΟΚ πάρει τον πρώτο του το 2013. Από τότε, ο Πρωτέας Βούλας έκανε δυναστεία με πέντε τίτλους μέχρι το 2019.
Ο Παναθηναϊκός σήκωσε κούπα το 2018 και 2022, οι ΓΣ Ηλιούπολης δυο χρόνια μετά την πανδημία, και ο Κρόνος Αγίου Δημητρίου το 2023. Ο Παναθλητικός κέρδισε πέρσι, οι Εσπερίδες το 2025, και τώρα ο ΠΑΟΚ επιστρέφει. Το μπάσκετ νεανίδων έχει αλλάξει πολύ από τότε, με περισσότερες ομάδες να διεκδικούν.