Σφοδρή κριτική στον Τζον Τέξτορ άσκησε ο Σίντνεϊ Γκοβού, με τον παλαίμαχο επιθετικό της Λιόν και του Παναθηναϊκού να μην κρύβει την απογοήτευσή του για την κατάσταση που επικρατεί στον γαλλικό σύλλογο. Ο 45χρονος, μιλώντας στη «Le Parisien», καταλόγισε στον Αμερικανό ιδιοκτήτη χάσμα ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις του.
«Για άλλη μια φορά, ο Τζον Τέξτορ μας “τίναξε τα μυαλά στον αέρα”. Τα πράγματα δε είναι καθόλου καλά. Για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι με τα λόγια είναι καλός. Είναι ικανός ομιλητής, αλλά οι πράξεις του δεν το αποτυπώνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που ο Γκοβού έχει ήδη ανοίξει μέτωπο με τη διοίκηση της ομάδας για ζητήματα που αγγίζουν τον πυρήνα της κουλτούρας του συλλόγου. Ο παλαίμαχος άσος, επτά φορές πρωταθλητής Γαλλίας με τα χρώματα της Ολιμπίκ, έχει μιλήσει ανοιχτά για τα κρούσματα ρατσισμού στις κερκίδες και την αδυναμία να προστατευτεί ακόμη και η ίδια του η οικογένεια.
Η ανησυχία του δεν είναι θεωρητική. Ο γιος του, 17 ετών σήμερα, γεννήθηκε στη Λιόν και είναι οπαδός της ομάδας. Ωστόσο, ο Γκοβού δεν του επιτρέπει να πάει στο γήπεδο. «Αρκετές φορές μου έχει ζητήσει να πάει να δει έναν αγώνα από την κερκίδα. Κι εγώ του είπα όχι, φυσικά», έχει δηλώσει, εξηγώντας πως φοβάται ρατσιστικές ενέργειες εναντίον του παιδιού του.
Ο ίδιος αποφεύγει να επιρρίψει ευθύνες στον σύλλογο ή στο σύνολο των οπαδών. Αντίθετα, καταδικάζει «μικρές ομάδες ατόμων που σπέρνουν τον τρόμο» και στρέφει το βλέμμα στην πολιτεία. «Ο ρατσισμός είναι ποινικό αδίκημα. Δεν αποτελεί απλώς μια πολιτική άποψη», τονίζει, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει δράση πριν η κατάσταση ξεφύγει οριστικά.
Η κριτική του προς τον Τέξτορ, ωστόσο, δεν αφορά μόνο το αγωνιστικό σκέλος. Ο Γκοβού συνδέει την ευρύτερη διαχείριση με την αίσθηση ότι ο σύλλογος χάνει την ταυτότητά του. Η Λιόν, που κάποτε δέσποζε στο γαλλικό ποδόσφαιρο με συνεχόμενους τίτλους, βρίσκεται σε φάση αμφισβήτησης, με τον Αμερικανό επιχειρηματία να δέχεται πυρά από πρόσωπα που έγραψαν ιστορία με τη φανέλα της.
Ο Γκοβού δεν είναι ο μόνος που εκφράζει δυσαρέσκεια. Η πίεση προς τον Τέξτορ αυξάνεται όσο τα αποτελέσματα δεν έρχονται και οι αποφάσεις του δημιουργούν ερωτηματικά. Ο παλαίμαχος επιθετικός, που πλέον εργάζεται ως σχολιαστής του Canal+, έχει επιλέξει να μιλά με το όνομά του και να μην κρύβεται πίσω από διπλωματικές διατυπώσεις.
Η αναφορά του στη «Le Parisien» δεν ήταν η πρώτη φορά που ασκεί κριτική. Έχει επανειλημμένα τονίσει πως το πρόβλημα του ρατσισμού στη Λιόν είναι «υπερβολικά έντονο» και πως τα μόνα μέρη όπου δεν ένιωσε κάτι τέτοιο ήταν η Μασσαλία και το Παρίσι. «Εκεί δεν υπάρχει αυτή η νοσηρή πλευρά, όπου κάποιοι σε κοιτούν με μίσος που ξεπερνά τα όρια του ποδοσφαίρου», έχει πει.
Η στάση του Γκοβού αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της ιστορίας του. Δεν είναι ένας τυχαίος σχολιαστής, αλλά ένας άνθρωπος που έζησε τα αποδυτήρια, τις κερκίδες και την πόλη από την πρώτη γραμμή. Όταν μιλά για φόβο, μιλά από εμπειρία. «Θυμάμαι να τσακώνομαι με έναν οπαδό επειδή μου απηύθυνε ρατσιστικά σχόλια, πιθανότατα μετά από έναν αγώνα στον οποίο δεν είχα αποδώσει καλά», έχει αφηγηθεί.
Τώρα, η οπτική του έχει αλλάξει. «Όταν έπαιζα, υπήρχαν ήδη περιστατικά ρατσισμού. Όμως τώρα, αντιδρώ ως πατέρας», λέει. Αυτή η μετάβαση από τον αθλητή στον γονέα είναι που κάνει τα λόγια του να βαραίνουν περισσότερο από οποιαδήποτε τεχνική ανάλυση.
Η επίθεση στον Τέξτορ εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Ο Γκοβού δεν βλέπει μόνο μια ομάδα που χάνει αγώνες, αλλά έναν οργανισμό που αποτυγχάνει να προστατεύσει τους ανθρώπους του. Και για εκείνον, η ευθύνη ξεκινά από την κορυφή.
