Η ιστορική διαδρομή του Α.Ο. Μυκόνου αποκτά νέα διάσταση, καθώς η ομάδα ετοιμάζεται για την παρθενική της εμφάνιση στα ευρωπαϊκά σαλόνια τη σεζόν 2026-27. Μετά την κατάληψη της 7ης θέσης στο πρωτάθλημα της Stoiximan GBL, ο σύλλογος των Κυκλάδων επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στους ομίλους του FIBA Europe Cup.
Η απόφαση για την έδρα
Παρόλο που η βαθμολογική κατάταξη έδινε το δικαίωμα διεκδίκησης μιας θέσης στα προκριματικά του Basketball Champions League, η διοίκηση και ο προπονητής Βαγγέλης Ζιάγκος απέρριψαν αυτό το ενδεχόμενο. «Δεδομένου ότι το γήπεδό μας δεν πληρεί τις προδιαγραφές για το Basketball Champions League, θα έπρεπε να παίξουμε εκτός νησιού, πιθανότατα στην Αθήνα. Κάτι τέτοιο δεν το ήθελε κανείς μας. Ούτε εμείς, ούτε η διοίκηση, ούτε ο κόσμος», εξήγησε ο Έλληνας τεχνικός.
Η επιλογή του FIBA Europe Cup διασφαλίζει ότι η ομάδα θα παραμείνει στο νησί, διατηρώντας τον ισχυρό δεσμό με τους φιλάθλους της. Ο κ. Ζιάγκος, ο οποίος συνεχίζει στο τιμόνι της ομάδας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αναγνωρίζει πως το εγχείρημα ενέχει προκλήσεις, αλλά το αντιμετωπίζει ως το επόμενο λογικό βήμα για την «ενηλικίωση» του οργανισμού.
Μια συλλογική προσπάθεια
Το οικοδόμημα του Α.Ο. Μυκόνου αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόταση στον ελληνικό αθλητισμό, καθώς στηρίζεται σε ένα ευρύ φάσμα της τοπικής κοινωνίας. Όπως επισημαίνει ο προπονητής, η προσπάθεια αγκαλιάστηκε από τον Δήμο, επιχειρηματίες, μαθητές, ακόμα και την Εκκλησία, δημιουργώντας έναν οργανισμό που παράγει πολιτισμό πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι. Μετά τη συμμετοχή στο Final-8 του Κυπέλλου Ελλάδας και την πορεία στα playoffs, ο στόχος παραμένει η ομάδα να παραμείνει ανταγωνιστική, ενσωματώνοντας την ευρωπαϊκή εμπειρία στον σχεδιασμό της.