Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η προσβλητική δήλωση του Άρη Πορτοσάλτε για τη σημαία της Παλαιστίνης, κάνοντάς την «πατσαβούρα», φέρνοντας στο επίκεντρο τον ρόλο των δημοσιογράφων και σχολιαστών.
Η καταδίκη της ΕΣΗΕΑ και οι δημόσιες τοποθετήσεις
Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση καταδικάζοντας τη δήλωση του Άρη Πορτοσάλτε, επισημαίνοντας τη σημασία του σεβασμού στην πολυφωνία και στην ευαισθησία των θεμάτων διεθνούς πολιτικής. Το περιστατικό αποτέλεσε θέμα συζήτησης στην εκπομπή Weekenders της 1ης Ιουνίου, όπου αναλύθηκαν οι συνέπειες τέτοιων δηλώσεων στο δημόσιο διάλογο.
Ο ρόλος των ρεπόρτερ και σχολιαστών στα μέσα ενημέρωσης
Ο Δημήτρης Πανόπουλος, με εμπειρία στα μέσα όπως ο ΣΚΑΪ, μοιράστηκε μια προσωπική μαρτυρία αναφορικά με τις αντιδράσεις που δεχόταν λόγω της παρουσίας του Άρη Πορτοσάλτε στο ίδιο δίκτυο. Σημείωσε:
Παράλληλα, τόνισε πως η σύγκρουση προκύπτει συχνά όταν ο σχολιαστής επικαλύπτει το ρεπορτάζ με προσωπικές απόψεις, κάτι που προκαλεί προβλήματα στην εμπειρία όσων βρίσκονται στον δρόμο για την κάλυψη των γεγονότων.
Η δημοσιογραφική δεοντολογία στην εποχή της πληροφορίας
Αυτό το περιστατικό αναδεικνύει την ανάγκη για σαφή διάκριση ανάμεσα σε αντικειμενική πληροφόρηση και υποκειμενικό σχολιασμό. Η δημοσιογραφική δεοντολογία επιβάλλει την υπευθυνότητα στα λόγια και τις πράξεις, ειδικά όταν αυτά αφορούν ευαίσθητα διεθνή ζητήματα όπως το Παλαιστινιακό.
Η κριτική στον δημόσιο λόγο, βάσει αξιών εμπειρίας, εξειδίκευσης, αρτιότητας και εμπιστοσύνης (E-E-A-T), βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς δημοσιογραφικού περιβάλλοντος που σέβεται την πολυφωνία και ενισχύει τη δημοκρατική ενημέρωση του κοινού.