Ο Παναθηναϊκός AKTOR έπεσε με 81-64 στην έδρα της Βαλένθια στο πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι της σειράς playoffs της EuroLeague. Οι Ισπανοί γύρισαν από το 0-2 και πήραν το εισιτήριο για το Final-4 στην Αθήνα, αφήνοντας τους πράσινους εκτός μεγάλης μπάλας. Θα δούμε τον Ολυμπιακό να παίζει με τη Φενέρμπαχτσε στις 22 Μαΐου στις 18:00, ενώ η Βαλένθια αντιμετωπίζει τη Ρεάλ Μαδρίτης στις 21:00.
Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν δεν μπόρεσε να κάνει την ανατροπή και έμεινε μακριά από το ιστορικό κατόρθωμα. Κανείς δεν έχει κερδίσει σειρά playoffs νικώντας τρία ματς εκτός έδρας. Η Βαλένθια έγινε η δεύτερη ομάδα που γυρίζει σειρά από 0-2, μετά τη Ρεάλ πέρσι.
Πώς εξελίχθηκε το ματς
Στο ξεκίνημα, ο Κένεθ Φαρίντ χτύπησε το γόνατο σε σύγκρουση με τον Μπάντιο και βγήκε νωρίς, γύρισε όμως στο δεύτερο ημίχρονο. Η Βαλένθια πήρε προβάδισμα 6-0 και έφτασε στο +7 στο πρώτο δεκάλεπτο. Ο Παναθηναϊκός δυσκολεύτηκε πολύ, με 4/16 σουτ και μηδέν τρίποντα.
Ο Γιόνας Ναν έβαλε το πρώτο τρίποντο για τους πράσινους και ο Γκραντ έδωσε για λίγο το προβάδισμα. Μα η Βαλένθια βρήκε ρυθμό με αιφνιδιασμούς από τα λάθη του αντιπάλου και άνοιξε τη διαφορά σε 30-18. Ο Αταμάν εκνευρίστηκε τόσο που πέταξε μπουκάλι νερό και πήρε τεχνική.
Μέχρι το ημίχρονο, οι γηπεδούχοι είχαν 35-23, με επιμέρους 19-1 σε ένα διάστημα. Ο Παναθηναϊκός είχε μόλις 16 στο σύστημα, με 8 λάθη και 2/15 τρίποντα. Τεράστια η απόσταση.
Στην επανάληψη, ο Τολιόπουλος και ο Γκραντ μείωσαν στους 7, και ο Χέις-Ντέιβις έκανε το 45-39. Το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε στο 56-50, με buzzer-beater του Χουάντσο. Οι πράσινοι έβαλαν 27 πόντους εκεί, περισσότερους από όλο το πρώτο ημίχρονο.
Στην τέταρτη περίοδο, χάθηκαν εύκολα λέι-απ και η διαφορά πήγε ξανά +14 με τρίποντα Τόμπσον και Ντε Λαρέα. Ο Κι κάρφωσε για το 71-55, ο Παναθηναϊκός απάντησε με 2-9 αλλά δεν έφτασε. Νέο κάρφωμα του Κι σφράγισε το τέλος.
Ποιοι ξεχώρισαν και οι αριθμοί
Για τον Παναθηναϊκό, ο Τζέριαν Γκραντ έκανε τα πάντα με 7 πόντους, 4 ριμπάουντ και 10 ασίστ. Ο Νάιτζελ Χέις-Ντέιβις έβαλε 15, ο Τζέντι Όσμαν 10. Χωρίς τον Σλούκα όλη τη σειρά λόγω τραυματισμού, και εκτός ο Καλαϊτζάκης με τον Σαμοντούροβ.
Στη Βαλένθια, ο Μπράνκου Μπάντιο κυριάρχησε με 20 πόντους και 5 ριμπάουντ. Ο Ζαν Μοντέρο είχε 12 πόντους, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 3 μπλοκ, ενώ ο Μπράξτον Κι 12 πόντους με 6 ριμπάουντ. Έπαιξαν χωρίς Πουέρτο και Λόπεζ-Αροστέγκι.
Τα δεκάλεπτα πήγαν 14-10, 35-23, 56-50, 81-64. Η Βαλένθια έκλεισε την ανατροπή και πάει για πρώτη φορά Final-4. Σκληρό χτύπημα για τον Παναθηναϊκό που έμεινε άστοχος στα σουτ.