Ένα πρωτόγνωρο σκηνικό διαμορφώνεται για το Final-4 της EuroLeague το 2025!
Για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση μπάσκετ δεν θα έχει εκπρόσωπο από την Ισπανία στην τελική της φάση. Αυτό συνέβη μετά τους δραματικούς προημιτελικούς της φετινής σεζόν. Η Μονακό, σε μια σειρά που κόπηκε την ανάσα, επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 3-2 νίκες, κερδίζοντας το πέμπτο και καθοριστικό παιχνίδι με σκορ 85-84. Λίγο νωρίτερα, ο ελληνικός Ολυμπιακός είχε καταφέρει να αφήσει εκτός συνέχειας την ισχυρή Ρεάλ Μαδρίτης σε τέσσερις αγώνες. Έτσι, το Final-4 του Άμπου Ντάμπι το 2025 θα στερηθεί τη συνήθη ισπανική παρουσία.
Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι ανάλογο ήταν το 2004. Εκείνη τη σεζόν, το Final-4 διεξήχθη στο Τελ Αβίβ και οι ομάδες που συμμετείχαν ήταν η οικοδέσποινα Μακάμπι Τελ Αβίβ, η Σκίπερ Μπολόνια, η Μοντεπάσκι Σιένα και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Από τότε, τουλάχιστον μία ισπανική ομάδα ήταν παρούσα σε κάθε Final-4, καταδεικύοντας την κυριαρχία και τη σταθερότητα των συλλόγων της χώρας.
Μια ανασκόπηση των Final-4 από το 2005 έως το 2024 επιβεβαιώνει αυτή την αδιάλειπτη παρουσία. Ονόματα όπως Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια (πρώην Ταού Κεράμικα) και Ουνικάχα Μάλαγα έχουν πρωταγωνιστήσει στην τελική φάση της EuroLeague, προσφέροντας μοναδικές στιγμές και κατακτώντας τίτλους. Η απουσία τους το 2025 αποτελεί ένα σημαντικό στατιστικό και σηματοδοτεί ενδεχομένως και μια αλλαγή στους συσχετισμούς δυνάμεων στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Οι συμμετοχές ισπανικών ομάδων σε Final-4 από το 2005 έχουν ως εξής:
- 2024: Ρεάλ Μαδρίτης
- 2023: Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα
- 2022: Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα
- 2021: Μπαρτσελόνα
- 2019: Ρεάλ Μαδρίτης
- 2018: Ρεάλ Μαδρίτης
- 2017: Ρεάλ Μαδρίτης
- 2016: Μπασκόνια
- 2015: Ρεάλ Μαδρίτης
- 2014: Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα
- 2013: Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα
- 2012: Μπαρτσελόνα
- 2011: Ρεάλ Μαδρίτης
- 2010: Μπαρτσελόνα
- 2009: Μπαρτσελόνα
- 2008: Ταού Κεράμικα
- 2007: Ταού Κεράμικα, Μάλαγα
- 2006: Ταού Κεράμικα
- 2005: Ταού Κεράμικα