Η Ζαγορίσια Γυναίκα της Πίνδου: Το άγνωστο μνημείο προς τιμήν των γυναικών στο μέτωπο του ‘40

Δείτε το άγνωστο μνημείο προς τιμήν των γυναικών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα του 1940. Ποια είναι η ιστορία τους.

Αφιερωμένο στη μνήμη των γενναίων γυναικών του Ζαγορίου, το μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας της Πίνδου βρίσκεται στην είσοδο του κάμπου των Ασπραγγέλων, αποτελώντας έναν ύμνο προς όλες τις γυναίκες και κυρίως τις Ηπειρώτισσες, οι οποίες με αυταπάρνηση συνέβαλαν τα μέγιστα στον απελευθερωτικό αγώνα.

Το 1940, οι ιταλικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ήπειρο με σκοπό να καταλάβουν την Ελλάδα. Έτσι, στην ευρύτερη περιοχή του Καλπακίου δόθηκαν ιστορικές μάχες από γενναίους άνδρες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Ωστόσο, το κρυφό χαρτί της Ελλάδας ήταν στην πραγματικότητα οι Ηπειρώτισσες γυναίκες, οι οποίες συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα και σε αυτές οφείλεται ο έγκαιρος ανεφοδιασμός των Ελληνικών δυνάμεων που μάχονταν για να ανακόψουν την φασιστική εισβολή.

Οι Έλληνες στρατιώτες που πολεμούσαν στην περιοχή του Βρυσοχωριού αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα με την τροφοδοσία τους, καθώς τα Γιάννενα απείχαν από εκεί περίπου 80 χιλιόμετρα, με τον οδικό άξονα να σταματά περίπου στα μισά της διαδρομής.

Όμως, οι γυναίκες του Ζαγορίου, ανέλαβαν δράση και φορτώθηκαν οι ίδιες όλα τα απαραίτητα εφόδια, μεταφέροντάς τα μόνες, μέσα από τα δύσβατα μονοπάτια της περιοχής. Τελικά, κατάφεραν να μεταφέρουν εγκαίρως τα εφόδια στους πολεμιστές, με αποτέλεσμα ο ελληνικός στρατός να θριαμβεύσει στη μάχη της Λάκκας Αώου.

Προς τιμήν αυτών των ηρωικών γυναικών, στην είσοδο του κάμπου των Ασπραγγέλων τοποθετήθηκε ένα άγαλμα που αντιπροσωπεύει τις γυναίκες του Ζαγορίου. Το συγκεκριμένο άγαλμα, ύψους έξι μέτρων και βάρους 1,7 τόνων, φιλοτεχνήθηκε από τον Θεσσαλό γλύπτη Γιώργο Καλακαλλά και τοποθετήθηκε στο σημείο τον Οκτώβριο του 1993.

Δείτε το βίντεο:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ