Βάψιμο αυγών: Το μυστικό της επιτυχίας από μία γιαγιά

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε κόκκινα τα αυγά. Η διαδικασία, τα μυστικά, και η παράδοση. 

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε κόκκινα τα πασχαλινά αυγά. Η διαδικασία είναι σχετικά απλά ωστόσο υπάρχουν μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.

Μυστικά και κόλπα για το βάψιμο των πασχαλινών αυγών έδειξε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη!» η γιαγιά Τούλα μαζί με τον Απόστολο Ρουβά.

Όπως εξήγησε το κόλπο είναι μια κουταλιά ξύδι μέσα στην κατσαρόλα που βράζουν τα αυγά ώστε να καθαρίσουν και να γίνουν γερά και γυαλιστερά.

Ένα ακόμη tip είναι πώς βάζουμε ένα πανάκι ή πετσετάκι μέσα στην κατσαρόλα που βράζουν ώστε τα αυγά να μην χτυπάνε μεταξύ τους και σπάσουν.

Τα αυγά αφού βράσουν για 10 λεπτά, τα αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια φτιάχνουμε το μείγμα για το βάψιμο. 

Αφού ετοιμαστεί τα βάζουμε μέσα με ένα κουταλάκι και τα αφήνουμε για τρία λεπτά. 

Δείτε όλη τη διαδικασία βήμα – βήμα: 

Ο συμβολισμός των κόκκινων αυγών

Το αυγό -σύμφωνα με την παράδοση- συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός -όπως και το περίβλημα του αυγού- αλλά έκρυβε μέσα του τη ζωή, αφού από αυτόν βγήκε ο Ιησούς και αναστήθηκε.

Το κόκκινο συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού. Οι άλλες ερμηνείες, έχουν πρωταγωνίστριές τους, τρεις γυναίκες : Την Παναγία, τη Μαγδαληνή και μία δύσπιστη ανώνυμη γυναίκα.

Μία εξήγηση που δίνεται συχνά, λέει ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να του φέρονται καλά.. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα.

Μία άλλη ιστορία συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα».

Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά κόκκινα αυγά και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Μία παραλλαγή της παραπάνω ιστορίας, θέλει μία γυναίκα να μην πιστεύει την είδηση της Ανάστασης Του Ιησού και να λέει: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα.

Τα αυγά βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη, η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ