Τι σκέφτεται ο σκύλος σου όταν γέρνει το κεφάλι του; Η εξήγηση των επιστημόνων

Γιατί συχνά οι σκύλοι γέρνουν το κεφάλι τους προς τη μια πλευρά όταν τους μιλάμε; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρόκειται για ένδειξη χαρισματικότητας.

Το μυστήριο που βασανίζει τους ιδιοκτήτες σκύλων παγκοσμίως αποφάσισε να λύσει μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Eotvos Lorand University.

Πρόκειται για το γνωστό, χαριτωμένο γέρσιμο του κεφαλιού των τριχωτών μας φίλων προς τη μια πλευρά, όταν απευθυνόμαστε σε αυτούς. Άραγε προσπαθούν να καταλάβουν τι τους λέμε ή μήπως θέλουν να μας ζητήσουν κάτι;

Κατά καιρούς, πολλοί ειδικοί έχουν υποστηρίζξει ότι πρόκειται για μια προσπάθεια των σκύλων να ακούσουν καλύτερα, καθώς «το να σηκώνουν τα αυτιά τους γέρνοντας παράλληλα το κεφάλι τους, βοηθάει τους σκύλους να εντοπίσουν την πηγή ενός ήχου πιο γρήγορα», σύμφωνα με το Science Focus.

Άλλοι πιστεύουν ότι απλά πρόκειται για ένα είδος κοινωνικής ανταπόκρισης, «παρόμοιο με το νεύμα του κεφαλιού που κάνουν οι άνθρωποι για να δείξουν ότι ακούν τον συνομιλητή τους», όπως αναφέρει ο κτηνίατρος Ryan Llera στο VCA Hospitals.

Ωστόσο, οι ερευνητές τώρα πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση του κεφαλιού των σκύλων ίσως να σχετίζεται με την «επεξεργασία σημαντικών ερεθισμάτων», αποτελώντας έτσι μια ένδειξη χαρισματικότητας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι σκύλοι πιθανόν να γέρνουν το κεφάλι τους ως αντίδραση σε λέξεις ή αντικείμενα που ενεργοποιούν αναμνήσεις στον εγκέφαλο- όπως είναι το όνομα ενός αγαπημένου παιχνιδιού. Με λίγα λόγια η κίνηση αυτή βοηθά το κατοικίδιό μας συνδυάζει ένα όνομα με μια οπτική εικόνα στο κεφάλι του.

«Οι σκύλοι που μαθαίνουν γρήγορα το όνομα των αντικειμένων θεωρούνται πιο χαρισματικοί. Οι ράτσες των σκύλων που είναι καλύτερες στο να μαθαίνουν ονόματα αντικειμένων, έγερναν περισσότερο το κεφάλι τους», σημειώνεται στην έκθεση.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Animal cognition», οι επιστήμονες παρατήρησαν τις αντιδράσεις 40 σκύλων, στους οποίους οι ιδιοκτήτες έμαθαν τα ονόματα νέων παιχνιδιών. Έπειτα, ανέλυσαν την αντίδρασή τους, όταν τους ζητήθηκε προφορικά να φέρουν ένα συγκεκριμένο παιχνίδι.

Οι σκύλοι που τα πήγαν καλύτερα στο τεστ, οι καλούμενοι ως «χαρισματικοί», παρατηρήθηκε ότι έγερναν το κεφάλι στο 43% του χρόνου κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, ενώ υπόλοιπα σκυλιά έκαναν την κίνηση στο 2% του χρόνου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ